SEO Nedir? En Kapsamlı Rehber

SEO, internet ve elektrik dışında bir harcama yapmadan, reklam vermeden, tanıtım yapmadan web sitenizin arama motoru sıralamalarında (SERP) daha üstte sıralanmasını sağlayarak trafiğini artırma çalışmalarına verilen isimdir. Ücretsiz şekilde elde edilen bu trafik “organik” trafik olarak nitelendirilir. SEO’nun açılımı “search engine optimization”dur ve Türkçeye “arama motoru optimizasyonu" olarak çevrilir. Tabii bu SEO’nun sadece tanım kısmı😊. SEO nedir konusunda altına yazacağımız bir sürü alt başlık bulunmakta. Gelin şimdi SEO’nun önemini anlayalım, tüm alt başlıkları tek tek ele alalım ve SEO’nun haritasını çıkartalım. 

seo nedir

SEO Neden Gerekir?

Bir alan adı satın aldınız ve web sitenizi kurmaya başladınız diyelim. Bu siteyi açmanızın sebebi bir içerik üretmek ve insanların ziyaret etmesini, etkileşimde bulunmasını sağlamaktır şüphesiz ki. İşte bu noktada SEO, alan adı aldıktan sonra web sitenizi kullanıcılara karşı görünür kılmanız için her adımda gereklidir. Sitenizin tasarımından tutun yazı puntosuna kadar her kulvarda SEO’ya uygun davranmanız Google’ın sitenizi görmesi, taraması ve sonrasında ise dizine eklemesi için çok önemlidir. Yani SEO’nun yapılma amacı web sitenizi Google için görünür kılmak ve daha çok insanın ziyaretini çekmektir. Üstüne üstlük SEO ücretsizdir. Sadece emeğinizi ve sabrınızı ister.

Milyarlarca kullanıcısı ile Google arama motorları arasında SEO konusundaki kuralları koyan en büyük oyuncudur. Eğer sitenizin trafiği artsın istiyorsanız oyunu Google’a göre oynamanız gerekir. Peki Google’ın istediği düzeyde SEO nedir? SEO hangi başlıklarda incelenir? Gelin site içi ve site dışı başlıkları altında tek tek ele alalım.

 seoya uygun web dizaynı

Site İçi (On-Page) SEO

Sitenizin içerisinde SEO’ya uygun optimizasyonlar yapmanız gereken kısma site içi SEO adı verilir. Burada yapacağınız optimizasyonlar sizin elinizdedir ve mümkün olduğunca mükemmele yakın yapılması gerekir. Site içi SEO faktörlerini şöyle sıralayabiliriz:

1-Özgün ve Kaliteli İçerik

İçerik kraldır. Ne kadar Google güncellemesi geldi geçti fakat bu gerçeklik asla değişmedi. Eğer Google’da üst sıralarda yer almak istiyorsanız kullanıcıyı bilgilendirici, SEO’ya uygun içerikler hazırlamanız gerekir. SEO'ya uygun içerikler ise kullanacağınız başlık etiketleri(H1, H2, H3…), seçeceğiniz anahtar kelime ve yoğunluğu, meta description, uygun URL biçimi, iç ve dış linkler, içerik uzunluğu gibi pek çok parametre içerir. Tüm bu parametrelerden daha önemlisi ise içeriğin kullanıcıya bir şeyler katmasıdır. Google’ın sitenizi tarayan botları bir içeriğin yetkinliğini kolaylıkla anlayabiliyor. Googlebot çok zeki. Bunu akıldan çıkarmamak lazım 😊.

2-)Site Tasarımı

Kullanıcı deneyimi Google için bir siteyi ele alırken en önemli faktörlerden biridir. Web sitenizin tasarımı ise kullanıcı deneyimini iyileştirmek açısından çok önemlidir. Google kullanıcının site içindeki deneyimini ölçerken bir insan gözünden bakar. Bunun için site tasarımınız sade, göz yormayacak bir şekilde olmalıdır. Metin puntolarınız okunabilir seviyede olmalı, küçük olmamalıdır. Bunlar ufak ve önemsiz detaylar gibi gözükseler de SEO nedir denince hepsi bu başlığın altını dolduran, kullanıcı deneyimini artıran çok önemli faktörlerdir.

3-)Mobil Uyumluluk ve Site Hızı

Mobil uyumlu web siteleri Google’ın mobil öncelikli dizine eklemeyi daha ön plana almasından sonra daha da önem kazandı. Bir sitenin mobil uyumluluğu için mobile uyumlu bir tema, hızlı ve güvenilir bir hosting ve AMP (hızlandırılmış mobil sayfalar) etkinleştirmesi gibi uygulayabileceğiniz birkaç optimizasyon bulunmaktadır.

mobil seo nedir

Site hızı konusu da Google’ın PageSpeed Insights aracıyla takip edilebilir. Google’ın yayınladığı Core Web Vitals ile birlikte site hızı da SEO açısından büyük bir önem kazandı. Site hızınız kullanıcı deneyimini iyileştirmekle beraber artırmak için de siteye yüklediğiniz fotoğraf boyutları, kullanılmayan JavaScriptlerin azaltılması, metin sıkıştırma gibi bazı yollar bulunur. Google PageSpeed Insights hakkında daha detaylı bilgi için “Google PageSpeed Insights’tan Tam Puan Nasıl Alınır?” başlıklı yazımıza gidebilirsiniz.

4-Sitenin Teknik SEO Kısmı

Sitenin teknik kısmı arama motoru botlarının sitenizi daha iyi ve düzgün taraması için yapılması gereken bir dizi işlemi içerir. Sitenizde harika içerikler yayınlıyor olabilirsiniz fakat eğer teknik olarak bir sıkıntı varsa, botlar sayfanıza zor ulaşıyor hatta ulaşamıyorsa içeriğinizin çok da bir önemi kalmayacaktır. Bu yüzden SEO nedir denince teknik SEO bu pastanın büyük bir dilimini oluşturmaktadır. Sayfalarınızın Google tarafından bulunabilip bulunamayacağını belirlemek bunların arasında en önemli olandır. Ayrıca sitenizdeki sayfaların kolay ulaşılabilir olması da önemlidir. Örneğin sitenizin ana sayfasından başlayarak istediğiniz başka bir sayfaya gitmek için 3’ten daha fazla tıklama gerekmemesi önerilir.

5-) Sayfalarda Kullanacağınız SEO Etiketleri

seo ne demek

Çeşitli amaçlarla kullanılan SEO etiketleri vardır. Bu konu teknik SEO kapsamına girse de daha detaylı bir şekilde ayrı olarak anlatmak istedik.

SEO etiketleri genel olarak arama motoru botlarına sayfa hakkında yönlendirme yapmak ve botlar tarafından daha kolay anlaşılmak için kullanılır. SEO etiketlerini şöyle sıralayabiliriz:

Title etiketi: İçeriğin başlığını belirtir.

Description etiketi: İçeriğin bir özet halinde 155-160 kelimelik halini gösterir.

Görsel alt etiketi: Kullandığınız görsellerin içinde keywordünüz de geçecek şekilde Googlebot’un anlayacağı biçimde yazılı hale dönüştürülmesidir. Örneğin yemek tarifi veren bir siteniz olsun ve mercimek tarifi sayfanızda bir fotoğraf kullanın. Fotoğrafın alt etiketini “mercimek çorbası” “mercimek çorbası nasıl yapılır” “mercimek çorbası tarifi" gibi ifadelerle doldurmanız Googlebot sayfanızı tararken içeriği daha iyi anlamasını sağlar.

Nofollow etiketi: Nofollow etiketi sitenizde bulunan ve diğer sayfalara verilmiş linklerin (external link) Googlebot tarafından takip edilmemesini sağlar. Eğer güvenilir olmayan bir siteye link vermişseniz bu Google’ın sizin PageRank’ınızı düşürmemesi için size bir avantaj sağlar.

teknik seo nedir

Canonical etiket: Canonical (kanonik) etiket, sizenizde aynı içeriğe yönlendiren 2 farklı URL varsa Google’a hangi URL’yi esas alması gerektiğini gösteren etikettir. Örneğin;

barchello.com/collections/phone-cases

barchello.com/collections/phone-cases/

bu iki URL de aynı sayfaya yönlendirmektedir. Fakat Google taramak için hangisini seçeceğini tam olarak bilemeyebilir. Burada Google’a kolaylık sağlamak ve indekslenme sürecini kolaylaştırmak için canonical etiket kullanılır.

Hreflang etiketi: Hreflang etiketi arama sonuçlarının konum ve dile göre doğru URL’yi sunabilmesi için kullanılır. Özellikle çok dilli sitelerde tercih edilir.

Viewport etiketi: Viewport etiketi sayfaların tasarımının mobil cihazlara uygun bir hale getirilmesi için kullanılır.

Diğer site içi SEO faktörlerini de hızlıca şöyle sıralayabiliriz:

6-) Sitenin SSL sertifikasına sahip olması

7-) Kullanılan sunucunun kalitesi ve lokasyonu

8-) Sitenin yazılım altyapısı

Site içi SEO’yu detaylı bir şekilde ele aldığımızı düşünüyorum. Gelin şimdi işin biraz sayfanızdan uzak kısımlarına gidelim. Yani site dışı SEO’ya…

Site Dışı (Off-Page) SEO

Sitenizin içinde yapabileceğiniz, yukarıda saydığımız tüm optimizasyonları yaptıktan sonra sitenize artık dış kaynaklardan da trafik çekmek için site dışı SEO devreye girer. Gelin şimdi “SEO nedir?” sorusunun iki kanadından ikincisi olan site dışı SEO’yu maddeler halinde ele alalım.

1-)Backlinkler

Backlinkler site dışı SEO’nun en önemli koludur. Diğer sitelerden alacağınız backlinkler o siteyi ziyaret eden kullanıcıların sizin sitenize yönlenmesini sağlar. Backlinkler bir arama motoru sıralama faktörüdür ve otoritesi yüksek sitelerden backlinkler almak sizin de E-A-T derecenizi geliştirir. Backlinklerinizin takibini çeşitli toollar (Ubersuggest, SemRush, Ahrefs gibi) ile yapabilirsiniz. 3 tür backlink bulunur:

Doğal (Organik) Backlinkler

En etkili backlink çeşididir. Doğal backlinkler, başka bir sitedeki yazarın direkt olarak sizin sayfanıza link vererek kullanıcıları yönlendirmesidir. Eğer bu türdeki backlink sayınız fazlaysa içeriğiniz okunmaya değer ve iyi bir iş çıkarmışsınız demektir.

seoda backlink nedir

Ücretli (Paid) Backlinkler

Bir web sitesiyle anlaşarak ücret karşılığı backlink almaktır. Bu siyah şapka SEO olarak geçer. Eğer Google tarafından ücretli backlink aldığınız tespit edilirse siteniz cezalandırılabilir ve arama motoru sonuç sayfalarında sıralanamayabilirsiniz. Bu siteniz adına yaşayabileceğiniz en korkunç senaryolardandır. O yüzden bundan uzak duralım😊.

Spam Backlinkler

Belki siz de görmüşsünüzdür, Google’da bir arama yaptığınızda bazen içerisinde bir sürü sayfadan bilgi olan ve bir sürü sayfaya bağlantı veren web siteleri çıkıyor. Bu spam sitelerden sayfanıza gelen backlinkler olabilir. Bu da başka bir backlink türüdür ama Google tarafından önerilmez. Bu backlinklerin takibini yapmalı ve gerekiyorsa backlinkleri engellemelisiniz. Unutmayın yüksek otoriteli ve gerçek bir siteden backlink alabilmek her zaman daha etkilidir.

2-)SEO’nun Sosyal Medya Ayağı

SEO nedir? Sadece web sayfanızda yaptığınız değişiklerden, güncellemelerden ibarettir mi sanıyorsunuz?. Tabii ki de bundan daha fazlasıdır ve en önemli parçalarından biri ise sosyal medyadır. Milyarlarca kullanıcısıyla her bir sosyal medya platformu sitenizin trafiğinin artması amacıyla kullanılabilecek müthiş birer hazinedir. Bir marka oluşturmak için çok etkili bir şekilde kullanılabilecek olan sosyal medya site dışı SEO’nun en önemli parçalarından biridir. Facebook’ta bir işletme profili oluşturarak, Instagram’da, Twitter’da insanlara bir şeyler katabilecek içeriklerle bulunmak bu platformlarda sitenizi ziyaret edebilecek bir kitleye sahip olmanızı sağlar.

sosyal medyada seo nedir

3-)Forumlar

Forumlarda yazacağınız etkili ve karşıdakine bir şeyler öğreten, gerçekten de okuyucuya bir şeyler katabileceğiniz içerikler üretmek tüm bu işin yapıtaşı, içerikler oradaki kullanıcıları sitenize çekme konusunda büyük bir rol oynayabilir. Mesela sitenizde paylaştığınız sosyal medya pazalarması ile ilgili kapsamlı bir makaleniz olsun. İlgili forumlara girerek içeriğinizi bir özet halinde insanlarla paylaşmak ve onları içeriğin devamını okumak konusunda meraklandırarak sitenize yönlendirmek hem otoritenizi, hem marka bilinirliğinizi hem de trafiğinizi artıracak her yönden pozitif bir iştir.

Site dışı SEO’yu da ele aldığımıza göre size ek olarak bir şeyden daha bahsetmek istiyorum. SEO nedir denince yerel ölçekli site sahiplerine ve seslenmek istediği kitle belirli bir bölgede yaşayan işletmeler için SEO da değinilmesi gereken önemli ve etkili bir araç.

Yerel SEO

Yerel SEO belirli bir bölgedeki insanlara hitap etmeyi amaçlayan web sayfalarına, işletmelere önerilen bir uygulamadır. Örneğin İstanbul, Kadıköy’de bulunan bir hamburgerci olun. Kadıköy’deki veya oraya yakın bir lokasyondaki insanlar Google’da “hamburger”, “kadıköy hamburger”, “hamburgerci” şeklinde aramalar yaptığında ilk sıralarda çıkmak, Google Haritalar’da gözükmek istiyorsanız başvurmanız gereken tek adres yerel SEO’dur. Bu konuda daha detaylı bilgi için “Yerel İşletmeler için SEO Hizmeti Trafiğinizi Nasıl Artırır?” başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

yerel seo nedir

Toparlayacak Olursak

SEO gerçekten de bir web sitesini her yönden ileri taşımak istiyorsanız bu süreçteki mihenk taşıdır. SEO yapmadan bir web sitesinin sürdürülebilir şekilde başarılı olması pek mümkün değildir.

Site dışı, site içi ve yerel olarak SEO’yu ele almaya çalıştım. Umarım bu kapsamlı rehber SEO nedir? Ne işe yarar? gibi sorularınıza yardımcı olmuştur. Tüm bu süreç için profesyonel yardım almak, SEO’nun site içi, site dışı tüm faktörlerinde web sitenizi mükemmelleştirmek ve sosyal medya ayağında da etkili şekilde bulunmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.  

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Yatırımı için Desteğe Hazırız

SEO çalışması, çok etkili ve verimli sonuçlar doğuran ve yatırım yapmaya değer bir alandır. Rakiplerinizle daha etkin bir şekilde rekabet edebilmek, sadece yerelde değil hem ulusal hem de global çapta bir pazara ulaşabilmek ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşarak daha çok kazanç elde etmek için hala SEO çalışması yapmadıysanız yatırım yapmak için daha fazla gecikmeyin.

Aryozone Solutions olarak SEO çalışması, online pazarlama, e-ticaret, sosyal medya pazarlama, yazılım, metin redaksiyon, makale, tashih ve çeviri gibi birçok hizmet alanında hem İngilizce hem de Türkçe olarak hizmet vermekteyiz. Her biri önde gelen ABD ya da Türkiye üniversitelerinde doktora yapmış, birden fazla alanda kariyer sahibi olan, alandaki güncel gelişmeleri yakından takip eden doktora dereceli uzmanlarımızla hizmetinizdeyiz.

Ekibimiz, derin birikim ve tecrübesiyle şahıslar, firmalar, üniversiteler ve kamu kuruluşları için online pazarlama çözümleri, site ve program yazılımı, SEO hizmeti, akademik danışmanlık ve yönetim hizmetleri sağlamakta ve piyasa ihtiyaçlarını en üst seviyede tespit ederek müşterilerimiz için güncel, rekabetçi ve akılcı çözümler sunmaktadır.

Online mağaza oluşturmadan, mağazanın tamamen yönetimi, ürün listelemeye kadar oldukça farklı alanlarda e-ticaret, FBA ve FBM dahil Amazon online mağaza kurulumu, e-Bay, Etsy ve benzer online satış platformlarında mağaza kurma ve kurulan mağazaları yönetmeye ilişkin tüm işlemleri firmanız adına yürütmekte ve periyodik raporlamaları yapmaktayız.

Yukarıda sayılan alanlarda profesyonel destek almak için e-mail ya da Whatsapp hattı aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Abone Ol