Google PageSpeed Insights’tan Tam Puan Nasıl Alınır?

Çoğu zaman göz ardı edilse de düşük hızdan daha fazla web sitenizin dönüşüm oranına zarar veren bir şey yoktur. Doğruyu söylemek gerekirse mobil web sitesi ziyaretçilerinin %53’ü, 3 saniyeden uzun sürede yüklenen sayfalardan çıkıyor. Günümüzün hızlı, tempolu dijital çağının ortasında alıcılar, süper hızlı bir web sitesi deneyimi bekliyor. Örneğin ziyaretçiler, bir e-ticaret web sitesindeyken çok fazla sürtüşme yaşadıklarında genelde alışveriş sepetlerini terk edip başka bir web sitesine geçiş yapıyorlar. Bu sebeple son zamanlarda pazarlamacıların web sitelerinde alıcılara “hızlı” deneyimler sunması oldukça önem kazandı. Bununla birlikte Google yeni bir tool tanıttı: Google PageSpeed Insights (PSI). Google PageSpeed ile web sitenizin yükleme süreleri hakkında ayrıntılı bilgiler edinebilirsiniz. Bu, web sitenizin yüklenme süresine göre 100 üzerinden puanlama yapan ücretsiz bir araçtır.

Bu yazımızda Google PSI’da nasıl 100 puan alabileceğinizi ve web sitenizdeki genel deneyimi artırmayı öğreneceğiz.

Sayfa Hızı Neden Önemlidir?

Google’ın kullanıcı deneyimine her şeyden çok önem verdiği bir senaryoda sayfa hızı, en önemli arama motoru sıralama faktörlerinden biridir. Hatta Google, site hızının artık“Google Arama ve Reklamlar için bir açılış sayfası faktörü olduğunu doğrulamaktadır.

google pagespeed insights nedir

Google, aynı zamanda bir web sitesinin yükleme süresi ile Google SERP'lerdeki sıralaması arasındaki bağlantıyı doğrulamak için yeni PageSpeed endüstri kriterlerini de yayınladı. Google’a göre sayfa yüklenme süresi arttıkça bounce rate yani hemen çıkma oranı da aynı şekilde artar. Portent’te yayınlanan bir başka araştırmaya göre bir web sitesinin sayfa hızı direkt olarak dönüşüm oranıyla da ilgilidir.

Bu faktörleri de göz önünde bulundurarak webmasterların, SEO ile ilgilenenlerin ve pazarlamacıların Google PageSpeed Insights aracılığıyla web sitelerinin yüklenme hızlarının iç yüzünü tamamen anlamaları kritik bir hal almıştır.

Google PageSpeed Insights’ta Nasıl Yüksek Puan Alınır?

PSI aracını çalıştırdıysanız ve raporunuzda çok sayıda kırmızı ve sarı işaretler bulduysanız web sitenizde ciddi yüklenme sorunları var demektir. Kötü sayfa hızı, dönüşüm oranlarınızı etkilemeden önce izlemeniz gereken bazı önemli adımlar şunlardır:

1. Web Sitenizdeki Görselleri Sıkıştırın

Büyük görseller sayfa hızınızın dramatik bir şekilde yavaşlamasının en büyük sebeplerinden biridir. Görsellerinizin ideal dosya büyüklüğünün ne olacağına ilişkin çok net bir kural, düşünce yoktur. Shopify, görsellerin 70 KB’tan küçük olması gerektiğini savunurken Google ise görselleri canlılığını kaybedene kadar olabildiğince en küçük boyutta kullanmanız gerektiğini savunur.

google pagespeed nasıl artırılır

Fakat görsellerinizi çok fazla daraltmak da kaliteye zarar verir. Bunun yerine dosyaları sıkıştırmayı deneyin. Sayısız fotoğraf düzenleme uygulaması, görselleri web sitenizde istediğiniz kesin çözünürlüğe göre kırpmanıza ya da yeniden boyutlandırmanızı sağlar. Ama Google PageSpeed Insights puanınızı artırmanız ve daha hızlı yüklenme zamanına sahip olmanız için görüntü boyutunu değil, “dosya boyutunu” küçük tutmanız oldukça kritiktir.

İdeal bir çözümse, görüntüleri web sitesindeki tam ekran boyutlarına göre kırpmak ve daha az depolama alanı tüketmelerini sağlamak için dosya boyutunu sıkıştırmaktır.

2. Sunucu Yanıt Süresini Geliştirin

Sayfa hızınızı etkileyen bir diğer faktörse sunucu yanıt süresidir. Yani bir kullanıcı sayfayı ziyaret ettiğinde sunucunuzun bir sayfayı yüklemeye başlaması için geçen süredir. Birçok faktör zayıf sunucu yanıt süresine sebep olabilir:

  • Yazılım iskeleti
  • Veri tabanı sorgulamaları
  • Kütüphaneler
  • Yavaş yönlendirme
  • Hafızaya erişim zorluğu
  • Kaynak CPU’ya erişim zorluğu

Bu sebeple zayıf hostingler ya da ucuz web hostingleri hızınızı öldüren bir numaralı etkendir. Işık hızında web sitesi yüklenme süresine sahip olmak isterseniz ve organik SEO’nuzu geliştirmek isterseniz web sitenizin paylaşılan bir sunucuda olmadığından emin olmanız çok önemlidir.

3. Web Önbelleği Kullanın

Web sitenizin yüklenme süresini geliştirmede başvurabileceğiniz bir diğer yol ise web önbelleği kullanarak Google PageSpeed Insights skorunuzu artırmaktır. Web önbelleği önceden yüklenen kaynaklarınızı hatırlar ve bu sebeple her ziyaretinizde tekrar tekrar yüklenmeye gerek duymaz. Bu ise bir kullanıcının yeni bir sayfayı ziyaret ederken logolar ve alt bilgiler gibi verileri tekrardan yüklemeyi gerektirmediği anlamına gelir.

google pagespeed nedir

Bu olay sayfa hızınızı önemli derecede geliştirir. Tarayıcı önbelleğini uygulamak için kullanabileceğiniz çeşitli eklentiler bulunmaktadır.

Toparlamak Gerekirse

Bu anlattıklarımız “sayfa hızınızı nasıl geliştirebilirsiniz?” isimli buzdağının sadece görünen kısmı. Yüklenme zamanınızı artırmada, Google PageSpeed’de 100 puan almada ve SEO’yu geliştirmede daha çok sayıda kanıtlanmış yollar vardır. Profesyonel bir SEO şirketi, sayfa hızınızı artırma adımları konusunda size oldukça yardımcı olabilir.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Yatırımı için Desteğe Hazırız

SEO çalışması, çok etkili ve verimli sonuçlar doğuran ve yatırım yapmaya değer bir alandır. Rakiplerinizle daha etkin bir şekilde rekabet edebilmek, sadece yerelde değil hem ulusal hem de global çapta bir pazara ulaşabilmek ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşarak daha çok kazanç elde etmek için hala SEO çalışması yapmadıysanız yatırım yapmak için daha fazla gecikmeyin.

Aryozone Solutions olarak SEO çalışması, online pazarlama, e-ticaret, sosyal medya pazarlama, yazılım, metin redaksiyon, makale, tashih ve çeviri gibi birçok hizmet alanında hem İngilizce hem de Türkçe olarak hizmet vermekteyiz. Her biri önde gelen ABD ya da Türkiye üniversitelerinde doktora yapmış, birden fazla alanda kariyer sahibi olan, alandaki güncel gelişmeleri yakından takip eden doktora dereceli uzmanlarımızla hizmetinizdeyiz.

Ekibimiz, derin birikim ve tecrübesiyle şahıslar, firmalar, üniversiteler ve kamu kuruluşları için online pazarlama çözümleri, site ve program yazılımı, SEO hizmeti, akademik danışmanlık ve yönetim hizmetleri sağlamakta ve piyasa ihtiyaçlarını en üst seviyede tespit ederek müşterilerimiz için güncel, rekabetçi ve akılcı çözümler sunmaktadır.

Online mağaza oluşturmadan, mağazanın tamamen yönetimi, ürün listelemeye kadar oldukça farklı alanlarda e-ticaret, FBA ve FBM dahil Amazon online mağaza kurulumu, e-Bay, Etsy ve benzer online satış platformlarında mağaza kurma ve kurulan mağazaları yönetmeye ilişkin tüm işlemleri firmanız adına yürütmekte ve periyodik raporlamaları yapmaktayız.

Yukarıda sayılan alanlarda profesyonel destek almak için e-mail ya da Whatsapp hattı aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Abone Ol