HTTP Durum Kodları Nedir? SEO için Neden Önemlidir?

HTTP durum kodları, web sitenize ziyaretçiler geldiğinde karşılaştıkları 404, 500, 301 gibi mesajlara verilen genel isimdir. Genellikle, bu kodlar, kullanıcı deneyimini etkileyebilecekleri için bir hata gösterdikleri durumlar dışında, ziyaretçileriniz için çok önemli değildir. Ancak, arama motorları genellikle web sitenizin sağlığını değerlendirmek için bu kodları kullanır. Bu nedenle HTTP durum kodları arama motoru sıralamalarında oldukça önemli bir yer alır. Bu blogda, HTTP durum kodunun ne olduğunu ve arama motoru optimizasyonu için ne anlama geldiğini konuşacağız.

HTTP Durum Kodları Nedir?

HTTP durum kodu, sunucunun bir web tarayıcısının isteğine verdiği yanıt olarak tanımlanır. Bir siteyi ziyaret ettikten sonra, web tarayıcısı web sitesinin barındırıldığı sunucuya bir istek gönderecektir. Sunucu bu isteğe 3 basamaklı bir kod kullanarak yanıt verir. Bu, HTTP durum kodu olarak bilinir.

Bir internet kullanıcısı URL'ye web sitesi adresinizi yazdığında veya siteyi ziyaret etmek için bir arama motoru kullandığında, web tarayıcısı web sitesinin sunucusuna doğru web sayfasını almak için bir istek gönderir. Sunucu daha sonra isteğe HTTP üstbilgisine katıştırılmış bir durum kodu aracılığıyla yanıt verir. Bu, isteğin sonucunu tarayıcıya bildirir. Web sitesi içeriğiyle birlikte bir HTTP 200 kodu, her şey yolunda gittiğinde tarayıcıya gönderilir.

Ancak sunucuyla veya istenen içerikle ilgili bir tür sorun olduğunda, sorunu tespit etmenize yardımcı olabilecek bir hata kodu gösterecektir. Örneğin, bir sayfanın bulunamaması durumunda 404 hata sayfası gösterilir. Sunucuyla ilgili geçici teknik sorunlar için, 500 Internet Sunucu Hatası uyarısıyla karşılaşırsınız.

http durum kodları

Bu HTTP durum kodlarının ne anlama geldiğini öğrenmek, web sitenizdeki hataları hızlı bir şekilde teşhis etmenize ve kesinti süresini azaltmanıza yardımcı olabilir. Normalde kullanıcı geri dönüşleriyle ya da daha uzun ve zor yollarla öğrenebileceğiniz hataları HTTP durum kodları sayesinde hızlıca bulup süzgecinizden geçirebilirsiniz. Bu kodlardan bazıları, kullanıcıların ve arama motorlarının web sitenize nasıl eriştiğini belirlemeye de yardımcı olur. Örneğin, 301 yönlendirmesi, kullanıcılara ve arama motorlarına web sayfasının kalıcı olarak başka bir yere taşındığını söyler. Bu nedenle, HTTP durum kodları web sitenizin ve sunucunuzun sağlığını belirlemede hayati araçlardır

SEO’yu Önemli Ölçüde Etkileyen HTTP Durum Kodları

Her web sitesi sahibi ve SEO uzmanı için, arama motoru optimizasyonu üzerinde etkisi olan HTTP yanıt durum kodlarını değerlendirmek çok önemlidir. Örneğin, web siteniz çok fazla 5xx hatası gösteriyorsa, üst düzey yönetiminizin kalıcı sunucu sorunları olduğunu bildirmesi önemlidir. Öte yandan, 4xx hataları da ziyaretçi deneyiminizi etkileyebilir😊. Bu nedenle, silinen sayfalarınız veya URL'lerinizle ilgili sorunları çözmek için etkili ve net adımlar atmalısınız. 

SEO'yu iyileştirmeye veya olumsuz yönde etkilemeye yardımcı olabilecek en önemli HTTP durum kodları şunlardır:

· HTTP Durum Kodu 200 – OK

Bu HTTP durum kodu, sayfanın en iyi şekilde başarıyla çalıştığını gösteren, hedeflemeniz gereken ideal durum kodudur. Arama motoru botları, bağlantı eşitliği ve web sitesi ziyaretçilerinin sayfada sorunsuz bir deneyim yaşaması muhtemeldir. Web sayfanızda düzeltilmesi gereken kayda değer bir hatanın bulunamadığını gösterir.

· HTTP Durum Kodu 301 ve 302 – Kalıcı ve Geçici Yönlendirmeler

301 ve 302 numaralı HTTP durum kodları, arama motoru botları ve ziyaretçileri sayfanıza ulaştığında, yeni bir URL'ye yönlendirilecekleri anlamına gelir. Bu iki kod, geçici ve kalıcı değişiklikler yapıldığı zaman kullanılabilir. 301 numaralı kod bir web sayfasının kalıcı olarak başka bir web sayfasına yönlendirildiği ve sayfayı ziyaret eden kullanıcının da otomatik olarak yeni web sayfasına yönlenmesini sağlayan koddur. 302 numaralı kod ise o web sayfasının yeniden aktif olacağı durumlarda kullanılır. Fakat kullanıcılar siteyi ziyaret ettiğinde 301 yönlendirmesi ile 302 yönlendirmesi arasındaki farkı anlamayacaktır.

· HTTP Durum Kodu 404 – Sayfa Bulunamadı

http durum kodları

404, SEO'nuzu etkileyebilecek en önemli HTTP durum kodlarından birisidir çünkü ziyaretçinin sitenizdeki deneyimini doğrudan etkiler. Web sitenize ulaşamayan kullanıcının size olan güveninin düşmesini istemiyorsanız ve sitenize sadakatle bağlı kalmasını istiyorsanız bu durumda yapılacak en iyi uygulama, arama motoru tarayıcısını ve kullanıcıları en alakalı sayfaya yönlendirmek için 301 yönlendirmelerini kullanmaktır.

· HTTP Durum Kodu 500 – Dahili Sunucu Hatası

Bu, web sitesinin sunucusuyla ilgili bir sorunu gösterir ve SEO'nuzu da etkileyebilir. Arama motorları bakımlı ve sorunu olmayan, olduğunda da hızlıca çözen siteler istediğinden, bu durum kodunu araştırmalı ve mümkün olan en kısa sürede çözmelisiniz.

Özet Olarak

HTTP durum kodları ilk başta göz korkutucu ve kafa karıştırıcı görünse de web sitenizin veya sunucunuzun nasıl performans gösterdiğini anlama konusunda son derece yardımcı olabilirler. Potansiyel sorunları tespit edin ve gelişmiş kullanıcı deneyimi ve SEO sonuçları sağlamak için bunları giderin.

http status kodları nedir

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Yatırımı için Desteğe Hazırız

SEO çalışması, çok etkili ve verimli sonuçlar doğuran ve yatırım yapmaya değer bir alandır. Rakiplerinizle daha etkin bir şekilde rekabet edebilmek, sadece yerelde değil hem ulusal hem de global çapta bir pazara ulaşabilmek ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşarak daha çok kazanç elde etmek için hala SEO çalışması yapmadıysanız yatırım yapmak için daha fazla gecikmeyin.

Aryozone Solutions olarak SEO çalışması, online pazarlama, e-ticaret, sosyal medya pazarlama, yazılım, metin redaksiyon, makale, tashih ve çeviri gibi birçok hizmet alanında hem İngilizce hem de Türkçe olarak hizmet vermekteyiz. Her biri önde gelen ABD ya da Türkiye üniversitelerinde doktora yapmış, birden fazla alanda kariyer sahibi olan, alandaki güncel gelişmeleri yakından takip eden doktora dereceli uzmanlarımızla hizmetinizdeyiz.

Ekibimiz, derin birikim ve tecrübesiyle şahıslar, firmalar, üniversiteler ve kamu kuruluşları için online pazarlama çözümleri, site ve program yazılımı, SEO hizmeti, akademik danışmanlık ve yönetim hizmetleri sağlamakta ve piyasa ihtiyaçlarını en üst seviyede tespit ederek müşterilerimiz için güncel, rekabetçi ve akılcı çözümler sunmaktadır.

Online mağaza oluşturmadan, mağazanın tamamen yönetimi, ürün listelemeye kadar oldukça farklı alanlarda e-ticaret, FBA ve FBM dahil Amazon online mağaza kurulumu, e-Bay, Etsy ve benzer online satış platformlarında mağaza kurma ve kurulan mağazaları yönetmeye ilişkin tüm işlemleri firmanız adına yürütmekte ve periyodik raporlamaları yapmaktayız.

Yukarıda sayılan alanlarda profesyonel destek almak için e-mail ya da Whatsapp hattı aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Abone Ol