SEO İçin Google Analytics 4 Nasıl Kullanılır?

Google, 2020 yılının ekim ayında Google Analytics’teki büyük değişimin başladığını duyurdu: Google Analytics 4. Bu değişimle beraber Google odağını “oturum tabanlı modellerden” “etkinliklere” kaydırdı. Bu, pazarlamacılara nasıl bir yol izleyecekleri konusunda yardımcı olacak ve platformlar arası analizi kolaylaştırarak işlerini önemli ölçüde hafifletecek bir değişim. Etkinlik tabanlı bir modele geçmesi Google Analytics 4’a kullanıcı davranışını tahmin etmede daha iyi ve daha esnek bir ortam hazırladı.

Google Analytics 4'u hemen kullanmalı mısınız?

Cevap tabi ki de evet.

Değerli verileri toplamak ve makine öğrenim modellerinizi geliştirerek gelecekte kayda değer analizler yapmak için Universal Analytics, önceki Google Analytics, ile beraber Google Analytics 4’ü kullanabilirsiniz. Bu değerli verileri elde ettiğinizde SEO ve pazarlama yaparken etkileyici sonuçlar ile karşılaşmanız kaçınılmaz olur.

seo için google analytics 4

Google Analytics 4’ü SEO Adına Nasıl Kullanabilirsiniz?

Google Analytics’in son sürümünü güncelledikten sonra web sitenizi daha iyi analiz etmek ve burada da konuştuğumuz gibi SEO için önemli veriler elde etmek için şu yolları kullanabilirsiniz:

1. Kullanıcı Eğilimlerini 90 Güne Kadar İzleyin

Bu, Google’ın son sürümünde tanıttığı büyük bir yeniliktir. Haftalık, aylık, 3 aylık olarak tüm kullanıcıların hareketlerine göz atabilir ve bu hareketleri önceki dönemler ile karşılaştırabilirsiniz. Bu karşılaştırma size her şeyin yolunda olup olmadığını ve etkileşimlerinizin SEO hedefleriniz ile uyuşup uyuşmadığı konusunda fikir verecektir.

Eğer ki mevcut dönem (Google Analytics 4 raporundaki düz çizgi) önceki dönemin (kesikli çizgi) altındaysa siz de bunu tespit ederek, bu düşüşün nedenlerini bulabilir ve SEO kampanyanızı optimize ederek etkileşim ve hareketlerin istediğiniz doğrultuya gelmesini sağlayabilirsiniz.

Araç ayrıca haftalık, aylık ve 3 aylık olarak organik ziyaretçi sayısını izlemenizi sağlar. Edinme sekmesinden “Genel Bakış” kısmını ziyaret ederek aşağıdaki metrikleri kontrol edebilirsiniz:

  • Toplam kullanıcı sayısı
  • Yeni kullanıcı sayısı
  • Son 30 dakikadaki kullanıcılar
  • Oturumların ve kullanıcıların hangi aracıyla sitenize geldiği
  • Oturumların organik mi direct mi yoksa sosyal medya kaynaklı mı olduğu

Google Analytics 4 ayrıca organik trafiğinizin ortalama etkileşim süresi ve etkileşimli oturumlar hakkında genel bir bakış sunar. Edinme> Kullanıcı edinimine  gidip grafikleri dikkatlice değerlendirebilirsiniz.

google analytics 4 nedir

Grafikteki verilerin organik arama trafiğinizden daha yüksek veya daha düşük olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ayrıca, belirli bir platformdaki kullanıcıların diğerler platformlara göre daha fazla etkileşimde bulunup bulunmadığını da öğrenebilirsiniz. Bu değerli verilere dayanarak, organik SEO'yugeliştirmek için pazarlama kampanyalarınızı ve içeriğinizi kolayca optimize edebilirsiniz.

2. Müşteri Yaşam Döngülerine Hakim Olun

Müşterinizin yolculuğunda daha fazla görünürlüğe sahip olmanız, daha iyi etkileşim ve organik trafik sağlamak için kampanyalarınızı daha iyi kişiselleştirmenize yardımcı olabilir. Google Analytics 4, işletmelerin müşteri yaşam döngülerini izlemelerini ve satışa dönüşmeden önce neye ihtiyaç duyduklarını derinlemesine anlamalarına yardımcı olan, platformlar arası görüş sağlar.

Araç, bu etkinliklere dönüşüm değerleri atamak için makine öğrenimini kullanır. Bu, hangi cihazların ve hangi işlemlerin daha iyi dönüşümler elde etmenize yardımcı olabileceğini anlamanıza yardımcı olur. Bu bilgilere dayanarak, önemli sayfalara daha fazla trafik çekmek ve daha iyi dönüşümler için bunları satış hunisinden aşağı itmek için etkili SEO stratejilerini kullanabilirsiniz.

3. Geri Dönen Müşterileri Takip Edin

Google Analytics 4, yeni ve geri dönen müşterilerinizi karşılaştırmanıza yardımcı olan ve web sitenize geri dönen müşteriyi elde tutma oranınızın verilerini gösteren kullanışlı bir araçtır. Web sitenize geri dönen ziyaretçiler çok değerlidir çünkü web sitenizle veya işletmenizle zaten etkileşime girmişlerdir ve yeni potansiyel müşterilere göre çok daha fazla etkileşimde bulunurlar. Ayrıca ürünlerinizi ve hizmetlerinizi satın alma olasılıkları oldukça yüksektir.

Bu nedenle, web sitenizi yeniden ziyaret eden potansiyel müşterilerinizi hedeflemek ve bu müşterilere satış yapmak için etkileyici yeniden pazarlama stratejileri oluşturabilirsiniz. Ancak geri dönen potansiyel müşterilerinizin kim olduğunu nasıl takip edersiniz? Google Analytics 4 işte tam burada devreye giriyor.

google analytics 4 nasıl kullanılır

Geri dönen potansiyel müşterilerin toplam sayısını izlemek için Google Analytics 4 aracınızda Raporlar>Elde tutma bölümüne tıklayın. Bu bölümde yeni kullanıcıların sayısını geri dönen kullanıcılarınızla karşılaştırabilirsiniz. 3 aylık geri dönen potansiyel müşterilerin ve yeni müşterilerin sayısını takip etmek için birden çok veri aralığı da kullanabilirsiniz.

Çok az sayıda geri dönen müşteriniz varsa veya hiç müşteriniz yoksa, SEO stratejinizi değerlendirmeli ve geliştirmelisiniz. Web sitenizdeki, marka tanıtımınızdaki veya pazarlama kampanyanızdaki müşterilerinizin geri dönmesini engelleyen içerikleri tespit edip size geri dönen potansiyel müşteri sayınızı artırabilirsiniz.

Özet Olarak

Google Analytics 4 çok kullanışlı bir analiz aracıdır, doğru kullandığınızda ise SEO için elinizdeki en güçlü silah olmaya adaydır. SEO için Google Analytics 4’ü kullanarak trafiğinizi ve web sitenizi derinlemesine analiz ederek insanların web sitenize nasıl ulaştığını ve trafiğinize nasıl katıldıklarını anlamak için yukarıda konuştuğumuz stratejileri kullanın. Unutmayın daha fazla veri ve istatistik pazarlama için riskin azalması anlamına gelir.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Yatırımı için Desteğe Hazırız

SEO çalışması, çok etkili ve verimli sonuçlar doğuran ve yatırım yapmaya değer bir alandır. Rakiplerinizle daha etkin bir şekilde rekabet edebilmek, sadece yerelde değil hem ulusal hem de global çapta bir pazara ulaşabilmek ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşarak daha çok kazanç elde etmek için hala SEO çalışması yapmadıysanız yatırım yapmak için daha fazla gecikmeyin.

Aryozone Solutions olarak SEO çalışması, online pazarlama, e-ticaret, sosyal medya pazarlama, yazılım, metin redaksiyon, makale, tashih ve çeviri gibi birçok hizmet alanında hem İngilizce hem de Türkçe olarak hizmet vermekteyiz. Her biri önde gelen ABD ya da Türkiye üniversitelerinde doktora yapmış, birden fazla alanda kariyer sahibi olan, alandaki güncel gelişmeleri yakından takip eden doktora dereceli uzmanlarımızla hizmetinizdeyiz.

Ekibimiz, derin birikim ve tecrübesiyle şahıslar, firmalar, üniversiteler ve kamu kuruluşları için online pazarlama çözümleri, site ve program yazılımı, SEO hizmeti, akademik danışmanlık ve yönetim hizmetleri sağlamakta ve piyasa ihtiyaçlarını en üst seviyede tespit ederek müşterilerimiz için güncel, rekabetçi ve akılcı çözümler sunmaktadır.

Online mağaza oluşturmadan, mağazanın tamamen yönetimi, ürün listelemeye kadar oldukça farklı alanlarda e-ticaret, FBA ve FBM dahil Amazon online mağaza kurulumu, e-Bay, Etsy ve benzer online satış platformlarında mağaza kurma ve kurulan mağazaları yönetmeye ilişkin tüm işlemleri firmanız adına yürütmekte ve periyodik raporlamaları yapmaktayız.

Yukarıda sayılan alanlarda profesyonel destek almak için e-mail ya da Whatsapp hattı aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Abone Ol