“Kullanıcılar Bunları da Sordu” – Dinamik SERP Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

“Kullanıcılar bunları da sordu” kısaltılmış haliyle PAA (people also asked), kullanıcılar Google arama çubuğuna aratmak istedikleri soruyu yazdıklarında, ilgili başka soruların önerilmesini sağlayan dinamik bir SERP özelliğidir. Web sitenizin organik sıralaması yüksek olmasa bile, PAA bölümünde yer alarak web sitenize ziyaretçi çekmeniz mümkündür.

“Kullanıcılar bunları da sordu” bölümü temel olarak kullanıcı deneyimini arttırmaya odaklanır. Kullanıcının arattığı şeye ilgili seçenekler sunarak gelecekte merak edip araştırması muhtemel ihtimalleri de karşısına çıkararak hem kullanıcının kendini daha iyi ifade etmesine yardımcı olur hem de bilgiye daha hızlı ulaşmasını sağlar. Tüm bunlar kullanıcı deneyiminin ciddi anlamda artmasına yol açar. PAA bölümünde yer almak, daha önce de belirttiğimiz gibi organik sıralamanız yüksek olmasa bile bu faktör dikkate alınmadığı için rakiplerinizin önüne geçmeniz ve kaliteli bir organik trafik oluşturabilmeniz için oldukça uygun bir ortamdır.

kullanıcılar bunları da sordu

PAA bölümünde bulunan her yanıt üzerine basıldığı taktirde sizi ayrı bir web sitesine yönlendirir. Cevaplar ise içeriğe göre liste, tablo, video ve paragraf formatında karşınıza çıkabilir. Ayrıca “Kullanıcılar bunları da sordu” bölümündeki her soru, ayrı bir “featured snippet” içinde yer alır. Google’da featured snippet dediğimiz şey, arama sonuçlarının listelendiği sayfada yer alan ve en özet şekilde sayfanın neyden bahsettiğini veren arama sonucuna denir. Google Snippet’ın rich snippets ve featured snippets olmak üzere iki farklı türü bulunmaktadır. Featured snippet, kullanıcının Google’da arama yaptığında, sorgusuna tam olarak cevap verebilecek sayfaların arama sonucu listesinin en üstünde ayrı bir blokta verilmesine denilmektedir. Bir nevi Google’ın iyi ve nitelikli içerik üreten sayfaları bu şekilde ödüllendirdiğini söyleyebiliriz.

“Kullanıcılar Bunları da Sordu”- Genel Bakış

Web sitelerinin anahtar kelime bazında SERP sıralamasında üst sıralarda bulunmasa bile PAA bölümünde yer alma imkanının bulunduğundan bahsetmiştik. Fakat, tabii ki arama motoru sonucunda da sıralamanız yüksek olabilir. Bu tür durumlarda hem arama motoru sonucunuza hem de “kullanıcılar bunları da sordu” bölümüne bakılarak hangisinde sıralamanız daha yüksekse Google Search Console raporunda bu konum baz alınır.

PAA bölümü, üç ile sekiz soru içermektedir ve bu sorulardan birine basılması halinde dinamik olarak kullanıcının bastığı soruyla ilgili daha fazla soru oluşturmaktadır ve bu döngü böyle devam etmektedir. Bu şekilde, PAA bölümlerinin yardımıyla Google kullanıcıların arattığı içeriği daha hassas bir şekilde ele alır ve kullanıcı deneyiminin artmasını sağlar.

“Kullanıcılar Bunları da Sordu” Bölümü SEO için Neden Gereklidir?

Günümüzde çoğu marka web sitesinin SEO çalışmalarını bir SEO firmasıyla anlaşarak yapmaktadır. Çalıştığınız SEO firması PAA bölümünün web sitenizin SEO’su için önemini göz ardı etmemelidir. PAA kullanıcıların aradığı içeriği daha doğru bir şekilde ifade etmelerini sağlayarak, kafalarında soru işareti bırakmayacak nitelikte cevaba ulaşmalarına yardımcı olur ve bu sitenizin SEO’su için önemli bir parçadır.

kullanıcılar bunları da sordu nedir

Web sitenizin daha fazla tıklanma alması ve bilinirliğinin artması için “Kullanıcılar bunları da sordu” bölümü önemli rol oynar. Pazarlama etkileşiminizi arttırmanıza yardımcı olur ve remarketing çalışmalarınıza faydalı olabilir. Zorlu kelimelerde, arama motoru sonucunda sıralamalarında yukarılarda yer alamayan sitelerin görünürlüğünün artmasına yardımcı olur. Böylece rakiplerinizin önüne geçmeniz kolaylaşır ve organik trafik oluşturabilmenize olanak tanır. Ayrıca “Kullanıcılar bunları da sordu” bölümüne yansıtılan arama sonuçları, kullanıcıların belirli arama terimlerini yazdıklarında ne düşündüklerine dair size fikir verebilir ve buradan yola çıkarak kendinize ziyaretçi sayınızı arttırmanıza fayda sağlayacak bir strateji oluşturabilirsiniz.

PAA Bloklarında Nasıl Yer Alabilirsiniz?

Günümüzde SERP'ler sıralanmış web sitesi bağlantılarından çok daha fazlasıdır. PAA blokları gibi yeni ve oldukça işlevsel özellikler, kullanıcıların sorduğu sorulara ve soruların cevaplarına derinlik ve zenginlik kattığı su götürmez bir gerçektir.

 “Kullanıcılar bunları da sordu” bölümünde yer almanın organik trafik elde etmenize katkı sağlayacağından bahsetmiştik. Şimdi bu bölümlerde görünür olabilmeniz için işinize yarayabilecek birkaç strateji sıralayacağız.

  • Kısa Bir Cevap Verin

“Kullanıcılar bunları da sordu” bölümünde yer alabilmek için içeriklerinizde sorulara yazdığınız cevaplarınızı kısa ve yalın tutmanız doğru olacaktır. İki ila üç cümle uzunluğunda, laf kalabalığı olmayan bir cevap yeterli olacaktır. Fakat, bu yalınlığı sağlarken tam ve doğru cevap vermeyi ihmal etmemeniz gereklidir. Eksiksiz sorular ve cevaplar kullanıcı deneyimini iyileştirmek için olmazsa olmazdır. Bir örnek verecek olursak mesela bir kullanıcı “Amerika’da şirket kurmak” anahtar kelimesiyle bir sorgu yapmış olsun. Aşağıdaki “kullanıcılar bunları da sordu” bölümünde ise alt alta “…şirket kurulum şartları, Amerika’nın hangi eyaletinde şirket kurmak uygundur, şirket kurmak için ne kadar ücret gerekli” gibi sorular olsun. Sizin blogunuzun içinde bu sorulara uygun olarak bir veya iki cümlelik yanıtlar bulunursa PAA bloklarında kullanıcıların karşısına çıkma olasılığınız artacaktır. Mesela 2. soru için sitenizdeki alakalı içerikte “…Delaware, Wyoming gibi eyaletler vergilendirme, teşvik yönlerinden şirket kurmak için daha uygundur…” gibi bir cümle geçiyorsa PAA bloklarında çıkmak için uygun bir içerik hazırlamışsınız demektir.

kullanıcılar bunları da sordu

 Daha önce PAA’nın doğasında soruların genişlediğini ve bir noktada soruların döngüye girdiğinden, böylece kullanıcıların daha hassas cevaplar alabildiğinden bahsetmiştik. İşte bu bahsettiğimiz döngüden tam bir verim alabilmek için aynı sayfaya konuyla ilgili sorular ve yanıtlar eklemeyi ihmal etmeyin. Böylece ziyaretçilerinizin hem web sitenizde daha fazla süre gezinmelerini hem de sitenizden tatmin olmuş bir şekilde ayrılmalarını sağlamış olursunuz.

  • Tablolar Yerine Listeler Kullanmayı Deneyin

PAA bloklarının tablo içermesi oldukça yaygın olsa da Google çoğunlukla bu tabloları görüntülemekte zorluk yaşar. Bu yüzden yanıtlarınızı liste biçiminde hazırlamanız işinizi garantiye almak adına önem taşır. Ayrıca liste biçimini kullanarak kullanıcılarınızın yanıtlarınızı daha kolay ve düzgün bir şekilde algılamasına yardımcı olmuş olursunuz. Bu da kullanıcı deneyimini arttırmış olacaktır. “Kullanıcılar bunları da sordu” bölümünde liste biçimini kullanmak ideal bir yöntemdir.

  • Görsellerinizi Optimize Edin

 PAA blokları görseller de içerebilmektedir. Eğer bloklarınıza görsel eklemeyi düşünüyor iseniz kullanacağınız görselleri, ziyaretçilerin algılamasını kolaylaştıracak alternatif metinlerle destekleyerek optimize edebilirsiniz. Ayrıca görsellerinize altyazı da ekleyebilirsiniz. Bu adımlar yine kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik adımlardır ve SERP sıralamanızı olumlu yönde etkileyecektir.

“Kullanıcılar bunları da sordu” bölümün web sitenizin sıralamasını yükseltmesi garanti olan dinamik bir SERP özelliğidir. Doğru stratejileri kullanırsanız ve Google’ın sağladığı bu özelliği iyice anlarsanız, web sitenizi PAA bölümünde öne çıkartmanızın önünde hiçbir engel kalmayacaktır.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Yatırımı için Desteğe Hazırız

SEO çalışması, çok etkili ve verimli sonuçlar doğuran ve yatırım yapmaya değer bir alandır. Rakiplerinizle daha etkin bir şekilde rekabet edebilmek, sadece yerelde değil hem ulusal hem de global çapta bir pazara ulaşabilmek ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşarak daha çok kazanç elde etmek için hala SEO çalışması yapmadıysanız yatırım yapmak için daha fazla gecikmeyin.

Aryozone Solutions olarak SEO çalışması, online pazarlama, e-ticaret, sosyal medya pazarlama, yazılım, metin redaksiyon, makale, tashih ve çeviri gibi birçok hizmet alanında hem İngilizce hem de Türkçe olarak hizmet vermekteyiz. Her biri önde gelen ABD ya da Türkiye üniversitelerinde doktora yapmış, birden fazla alanda kariyer sahibi olan, alandaki güncel gelişmeleri yakından takip eden doktora dereceli uzmanlarımızla hizmetinizdeyiz.

Ekibimiz, derin birikim ve tecrübesiyle şahıslar, firmalar, üniversiteler ve kamu kuruluşları için online pazarlama çözümleri, site ve program yazılımı, SEO hizmeti, akademik danışmanlık ve yönetim hizmetleri sağlamakta ve piyasa ihtiyaçlarını en üst seviyede tespit ederek müşterilerimiz için güncel, rekabetçi ve akılcı çözümler sunmaktadır.

Online mağaza oluşturmadan, mağazanın tamamen yönetimi, ürün listelemeye kadar oldukça farklı alanlarda e-ticaret, FBA ve FBM dahil Amazon online mağaza kurulumu, e-Bay, Etsy ve benzer online satış platformlarında mağaza kurma ve kurulan mağazaları yönetmeye ilişkin tüm işlemleri firmanız adına yürütmekte ve periyodik raporlamaları yapmaktayız.

Yukarıda sayılan alanlarda profesyonel destek almak için e-mail ya da Whatsapp hattı aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Abone Ol