Crawling (Tarama) Nedir? Arama Motorları Sitenizi Nasıl Tarar?

İşletmeler web sitelerinde ürünlerini veya içeriklerini kullanıcıların önüne daha çok çıkarmayı amaçlar. Bunu sağlamak ve trafiklerini artırak için birçok strateji bulunsa da eğer arama motoru web sitenizi göremiyorsa yani crawl (tarama) edemiyorsa içeriğinizin ne kadar kaliteli ve otoritesinin yüksek olduğunun pek de bir önemi kalmaz. Sitenizini crawling’e uygun hale getirmeniz arama motoru botlarının sitenizi görmesini ve sonuç sayfasında sıralandırmasını sağlar. Arama motorlarının; içeriğinizi, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi bulabilmesini sağlamak için crawling (tarama) yapması gerekmektedir. Arama motorlarının botları web sitenizi ne kadar iyi tarayabiliyorsa web sitenizin taranabilirlik kredisi o kadar yüksektir. Bu blogumuzda crawling (tarama) nedir ve arama motoru optimizasyonu için neden önemlidir sorularının cevaplarını beraber konuşup tartışacağız.

Crawling (Arama Motoru Taraması) Nedir?

Google ve Yandex gibi arama motorları için en önemli öncelik, arama sorguları ile en alakalı sonuçları sağlayarak kullanıcıları ile buluşturmaktır. Bu hizmeti sağlamak için yaptıkları şey, yüksek kaliteli ve konuyla en alakalı içerikleri keşfetmek için her bir sitede tarama yapmaktır. İçeriğiniz bir web sayfası, bir makale, haber, PDF, jpeg, video gibi çeşitli biçimlerde olabilir. Bu arama motorunun tarama mantığını değiştirmeyecektir. Arama motorları tarama yaparken her türlü içeriği tarayıp en kalitelilerini kullanıcıları ile buluşturmak isteyecektir. İçerik biçiminden bağımsız olarak, arama motorları içerikleri keşfetmek için çeşitli bağlantılar ve linkler kullanır. Bu işleme crawling (tarama) denir.

crawling nedir

Taramanın tam olarak mantığını kavramanıza yardımcı olmak için, Google’ın web sitelerini veya içeriği nasıl taradığını konuşalım.

Belirli bir konu, ürün veya hizmet için Google, birkaç alakalı sayfayı bir araya getirmek üzere Googlebot web tarayıcısını kullanır. Googlebot bu sayfalardaki yeni URL’ler ve yeni içerikleri almak için web sitesinin sahip olduğu linkleri ve bağlantıları izler. Tarama işlemi, taranacak yeni sayfa ve izlenecek yeni bağlantılar kalmayana kadar devam eder. Buna arama motoru taraması (crawling) denir. Web tarayıcısı, tüm bu URL’leri, Google’ın keşfedilen tüm URL’lerin yeni dizini olan Caffeine’e ekler.

Artık crawling (tarama) nedir sorusunun cevabını öğrendiğinize göre, tarama ve dizine ekleme arasındaki farkın ne olduğunu konuşabiliriz. Tarama işlemi sırasında elde edilen URL’leri depolama ve düzenleme işlemine dizine ekleme adı verilir. Bir kullanıcı herhangi bir bilgi, ürün veya hizmet aradığında Google arama sorgusu için en iyi eşleşen URL’leri alır ve bunları arama sorgusuyla alaka düzeylerine göre SERP’lerde gösterir. Buna sıralama denir.

Web Sitenizin Taranabilirliğini Artırmanın Yolları

Web sitesinin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) görünmesi için öncelikle arama motorları tarafından görülebilmesi gerekmektedir. Bu, organik SEO’nun en zorlu kısmıdır çünkü web siteniz arama motorları tarafından bulunamıyorsa, arama sonuçlarında sıralanmasının başka bir yolu yoktur. Arama motorları web sitenizi bulamadığı ve size ulaşamadığı takdirde sitenize herhangi bir trafik de oluşmaz. Bir içerik üreticisi olarak bunun yaşanmasını istemeyiz öyle değil mi? 😊

Arama motorlarının web sitenizi taramasını şu şekilde sağlayabilirsiniz:

1. Uzun URL'ler Kullanmaktan Kaçının

Crawling (tarama) nedir ve neyi tarar sorularının cevaplarını öğrenmek kadar arama motoru tarayıcılarının basit ve dinamik URL’leri sevdiğini anlamak da önemlidir. Bu kısa ve dinamik URL’ler daha karmaşık ve daha uzun hale geldiğinde, arama motorlarının bunları taraması zorlaşabilir. Bu nedenle URL’niz aşağıdaki gibi uzun ve karmaşık bir biçimdeyse arama motorları tarafından kolayca taranmayabilir:

http://www.abc.com/page.src?ID=3726&XID=427856766&CID=338924445&VID=23505556&SESSION=9825e907332btg56

Bu nedenle, ister statik ister dinamik URL'ler kullanıyor olun, bunları kısa, basit ve içeriğinizle alakalı tuttuğunuzdan emin olun. 

crawling nedir

2. Site Tasarımınıza Dikkat Edin

Site tasarımınız bir botun web sitenizdeki bağlantıları kullanarak bir sayfadan diğerine gitmesi için sorunsuz ve kusursuz bir deneyim sağlayacak şekilde olmalıdır. İyi bir web sitesi tasarımı için aşağıdaki noktaları aklınızda tutmanızda fayda var:

  • En prestijli ve önemli web sayfaları aynı zamanda en kaliteli bağlantılara yani backlinklere sahip olmalıdır. Ancak bu bağlantılardaki (backlinkler) sayfaların sayısı da abartı rakamlar olmaktan kaçınmalı, makul olmalıdır.
  • Web sitenizin arama motorları tarafından taranmasını sağlamanın bir diğer yolu, web sitenizin gezinmesi kolay ve hızlı olmasını sağlayabilmektir. Bir kullanıcının bir sayfadan diğer sayfaya ulaşması için yapması gereken tıklama sayısı minimum tutulmalıdır.
  • Tüm web sayfalarınızın en az bir link içerdiğinden emin olun.
  • Tüm web sayfalarına, diğer bulunabilir sayfalardan bağlantılar yoluyla ulaşılmalıdır. Yönlendiren bağlantılar, hedef sayfayla ilgili resimler, metinler veya alt metinler içerebilir.

3. Site Haritaları

Web sitenizin arama motorları tarafından daha iyi taranması için Google’a Search Console üzerinden web sitenizdeki önemli sayfaları işaretleyen bağlantılar içeren bir site haritası dosyası gönderebilirsiniz. XML haritalarını veya site haritalarını kullanmak, arama motorlarına URL’leriniz, alt sayfalarınız, güncellemeleriniz ve daha fazlası hakkındaki tüm verileri sunarak web sitesi taramasını kolaylaştırabilir.

crawling ne demek

Özet Olarak

Sitenizin arama motoru sonuç sayfalarında çıkması için crawling (tarama) nedir sorusunun cevabını bulmak ve arama motorlarının sitenizi keşfetmesi için kullanabileceğiniz taranabilirlik uygulamalarını elde etmeniz çok önemlidir. Web sitenizin daha iyi taranabilir hale gelmesi ve dizine eklenmesi web siteniz için SEO yaparken size oldukça yardımcı olabilir.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Yatırımı için Desteğe Hazırız

SEO çalışması, çok etkili ve verimli sonuçlar doğuran ve yatırım yapmaya değer bir alandır. Rakiplerinizle daha etkin bir şekilde rekabet edebilmek, sadece yerelde değil hem ulusal hem de global çapta bir pazara ulaşabilmek ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşarak daha çok kazanç elde etmek için hala SEO çalışması yapmadıysanız yatırım yapmak için daha fazla gecikmeyin.

Aryozone Solutions olarak SEO çalışması, online pazarlama, e-ticaret, sosyal medya pazarlama, yazılım, metin redaksiyon, makale, tashih ve çeviri gibi birçok hizmet alanında hem İngilizce hem de Türkçe olarak hizmet vermekteyiz. Her biri önde gelen ABD ya da Türkiye üniversitelerinde doktora yapmış, birden fazla alanda kariyer sahibi olan, alandaki güncel gelişmeleri yakından takip eden doktora dereceli uzmanlarımızla hizmetinizdeyiz.

Ekibimiz, derin birikim ve tecrübesiyle şahıslar, firmalar, üniversiteler ve kamu kuruluşları için online pazarlama çözümleri, site ve program yazılımı, SEO hizmeti, akademik danışmanlık ve yönetim hizmetleri sağlamakta ve piyasa ihtiyaçlarını en üst seviyede tespit ederek müşterilerimiz için güncel, rekabetçi ve akılcı çözümler sunmaktadır.

Online mağaza oluşturmadan, mağazanın tamamen yönetimi, ürün listelemeye kadar oldukça farklı alanlarda e-ticaret, FBA ve FBM dahil Amazon online mağaza kurulumu, e-Bay, Etsy ve benzer online satış platformlarında mağaza kurma ve kurulan mağazaları yönetmeye ilişkin tüm işlemleri firmanız adına yürütmekte ve periyodik raporlamaları yapmaktayız.

Yukarıda sayılan alanlarda profesyonel destek almak için e-mail ya da Whatsapp hattı aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Abone Ol