Web Sitemi Sesli Arama İçin Nasıl Optimize Ederim?

2022’de tahmini ABD’de 66.3 milyon evin akıllı bir hoparlöre sahip olacağını biliyor muydunuz? Bu, daha fazla insanın evlerinden akıllı cihazlarını yöneterek daha fazla bilgi edinmekten ürün bulmaya kadar sesli arama konseptine doğru ilerlediğini açıkça gösteriyor. Tüketicilerin %71’i artık yazmaktansa sesli sorguyu tercih ettiğinden bu eğilim daha da destek buluyor.

Markanızı Günümüzün Ses Öncelikli Dünyasında Konumlandırmanın Önemi

Yakın zamanda, akıllı telefonların kullanımı inanılmaz derecede arttı. Bu da, insanların günümüzde yaptıkları çevrimiçi arama yöntemlerinde büyük bir etki yarattı. Alexa, Google Home ya da Cortona gibi son teknolojiler sayesinde, bir şeyi aramak için sesli sistemlerin kullanımı günümüzde önemli ölçüde popülerlik kazanıyor.

Sesli arama yapanların sayısı hızla arttıkça, web sitenizi veya e-ticaret mağazanızı sesli arama için optimize etmek önem kazanıyor. Şimdi sırada, web sitenizi sesli sorguya uygun hâle getirmenin 5 yolu var.

sesli arama

1. Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler Entegre Edin

Tipik olarak, insanlar genelde çevrimiçi sesli arama yaparken 5-7 kelime kullanır. Web sitenizi bu tür aramalara uygun hâle getirmek için, uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanın ve bunları schema işaretlemesine(öne çıkarmak istediğiniz bir içeriğin arama motorları tarafından daha iyi anlaşılması için yapılan işaretleme) yerleştirin. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler web sitelerine kullanıcıların yaptığı aramalara en alakalı sonuçlar çıkarma şansı doğurur. Daha uzunlardır, daha hedeflilerdir ve sesli aramalara daha uygunlardır.

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanmak, birisi çevrimiçi arama yaparken uzun ifadeler kullandığında, arama motorlarına web sitenizi daha iyi şekilde dizine ekleme fırsatı sunar.

2. Web Sitenizi Yerel Arama için Optimize Edin

Eğer yerel kitleler hedefliyor ya da yerel bir işletmeniz varsa, web sitenizi yerel aramalar için optimize etmek önemlidir. İnsanlar genellikle restoranlar, alışveriş, parklar gibi yerel bilgileri öğrenmek için sesli aramayı kullanır. Mesela, “İstanbul’da yemek yemek için en iyi yerler” bir sesli arama örneği olabilir. Eğer web siteniz yerel sesli sorgular için optimize edilmemişse, yerel işletmeleri bulmak için sesli aramaları kullanan potansiyel tüketicilerinizin büyük bir çoğunluğunu kaçırıyor olabilirsiniz.

3. Kitlenizin Sorularını Hedef Alın

Sesli sorgular çoğunlukla soru şeklindedir. “Cildimi nasıl parlak hâle getirebilirim?” “Evcil kedimi nasıl yıkayabilirim?” gibi sorgular buna örnek verilebilir. Bunların hepsi, insanların Google Asistan, Siri ya da Alexa’da kullandığı soru tipli sesli sorgulardır. Web sitenizi bu tip sorulara uygun olarak optimize etmek kitlenizin ihtiyaçlarını karşılamanıza ve onlara alakalı bilgiler sağlamanıza yardımcı olacaktır.

sesli arama optimizasyonu

Bunu yapmanın bir yolu, içerik başlıklarınızı sorular şeklinde oluşturmaktır. Bunu yapmak, herhangi birisi sizinkine benzer işletmeleri, ürünleri veya hizmetleri bulmak için sorular kullandığında arama motoruna sizin sayfanızı dizine ekleme fırsatı sunar. Web sitenizde veya içeriğinizde hedefleyebileceğiniz sorular hakkında fikir edinmek için Google arama motoru sonuç sayfalarındaki “kullanıcılar bunları da sordu” bölümünü kullanabilirsiniz.

Anahtar kelime olarak tek bir kelime kullanmak yerine, onu bir soru hâline getirebilirsiniz. Örneğin, “waffle” kelimesini anahtar kelime olarak kullanmak yerine sesli arama desteği için “Yakınımda nereden waffle satın alabilirim?” sorusuna dönüştürebilirsiniz.

4. İçeriği İlgi Çekici ve Üzerinde Konuşmaya Değer Hâle Getirin

Web sitenizi sesli sorgular için optimize ediyorsanız, içeriği kitlenizin ilgisini çekecek hâle getirmeniz gerekir. Bu içeriklerin, birisi çevrimiçi olarak bir ürün veya hizmet bulmak için sesli arama kullandığında arama motoru sonuçlarının en üstünde görünmesi daha muhtemeldir. Ek olarak, ilgi çekici SEO içeriği oluşturmak güvenilirliğinizi kanıtlamak ve dönüşümleri arttırmak için en iyi dijital pazarlama çözümleri arasındadır.

5. Web Sitenizi Featured Snippet’ler İçin Optimize Edin

Backlinko’ya göre, Google’daki sesli sonuçların %40,7’si Featured Snippet’lerden oluşmakta. Featured Snippet’ler, arama motoru sonuçlarının en üstünde yer alan ve bir arayıcının sorgusuna hızlı yanıtlar veren kısa metin Snippet’leridir. Featured Snippetler, arama motorlarında, geleneksel 1’inci arama motoru sonucunun üstünde pozisyon 0 olarak gözükürler ve tüm tıklamaların yaklaşık %8’ini oluştururlar.

sesli arama optimizasyonu

Bir Featured Snippet hızlı yanıtlar verdiğinden, web sitenizi veya içeriğinizi buna göre optimize etmek sesli arama konusunda öne çıkmanın etkili bir yoludur.

Son

Ses, dijital endüstrinin geleceğidir ve birçok arama motoru bu özelliği halihazırda bulundurmaktadır. Rakipleriniz arasından öne çıkmak için web sitenizi sesli arama için daha iyi performans gösterecek şekilde optimize edin.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Yatırımı için Desteğe Hazırız

SEO çalışması, çok etkili ve verimli sonuçlar doğuran ve yatırım yapmaya değer bir alandır. Rakiplerinizle daha etkin bir şekilde rekabet edebilmek, sadece yerelde değil hem ulusal hem de global çapta bir pazara ulaşabilmek ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşarak daha çok kazanç elde etmek için hala SEO çalışması yapmadıysanız yatırım yapmak için daha fazla gecikmeyin.

Aryozone Solutions olarak SEO çalışması, online pazarlama, e-ticaret, sosyal medya pazarlama, yazılım, metin redaksiyon, makale, tashih ve çeviri gibi birçok hizmet alanında hem İngilizce hem de Türkçe olarak hizmet vermekteyiz. Her biri önde gelen ABD ya da Türkiye üniversitelerinde doktora yapmış, birden fazla alanda kariyer sahibi olan, alandaki güncel gelişmeleri yakından takip eden doktora dereceli uzmanlarımızla hizmetinizdeyiz.

Ekibimiz, derin birikim ve tecrübesiyle şahıslar, firmalar, üniversiteler ve kamu kuruluşları için online pazarlama çözümleri, site ve program yazılımı, SEO hizmeti, akademik danışmanlık ve yönetim hizmetleri sağlamakta ve piyasa ihtiyaçlarını en üst seviyede tespit ederek müşterilerimiz için güncel, rekabetçi ve akılcı çözümler sunmaktadır.

Online mağaza oluşturmadan, mağazanın tamamen yönetimi, ürün listelemeye kadar oldukça farklı alanlarda e-ticaret, FBA ve FBM dahil Amazon online mağaza kurulumu, e-Bay, Etsy ve benzer online satış platformlarında mağaza kurma ve kurulan mağazaları yönetmeye ilişkin tüm işlemleri firmanız adına yürütmekte ve periyodik raporlamaları yapmaktayız.

Yukarıda sayılan alanlarda profesyonel destek almak için e-mail ya da Whatsapp hattı aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Abone Ol