Google Analytics Terimleri

Google Analytics terimleri çok değerlidir ve her biri tek tek ele alınmalıdır. Eğer bir site sahibiyseniz sitenizi Google Analytics’e entegre etmeniz ve oradan elde edeceğiniz verileri okuyarak sitenizin SEO stratejisini gözden geçirmeniz çok önemlidir. Google Analytics gözünüzün önüne birçok veri sunar. Bu verilerin içerisinde boğulmadan her birinden ihtiyacınız olanı çekmeniz gerekir.

Bu yazımızda, Google’ın analitikteki yeni sürümü olan ve yabancı olabileceğiniz Google Analytics 4’ü (GA4) esas alacağız.

google analytics terimleri

Şimdi bu muhteşem web analiz aracının panelini bir gözümüzün önüne getirelim ve bilmemeniz muhtemel olan Google Analytics terimlerini tek tek ele alalım.

Tekil ziyaret sayısı

Web sitenize gelen kişilerin toplam sayısını ifade eder. Yani 500 farklı insan web sitenize girmişse tekil ziyaret sayısı 500’dür.

Toplam oturum sayısı

Toplam oturum sayısı web sitenize insanların toplam kaç kere girdiğini gösterir. Mesela tekil ziyaret sayınız 500 iken her bir kullanıcı 2-3 kere web sitenizi ziyaret ettiyse toplam oturum sayınız da 1000-1500 olur.

Sayfa görüntüleme sayısı

Web sitenizdeki bir sayfanın toplam kaç kere görüntülendiğini gösterir. Sayfanın yenilenmesi halinde bu yeni bir sayfa görüntüleme olarak algılanır.

Yeni kullanıcı sayısı

Seçtiğiniz zaman aralığında web sitenizi daha önce ziyaret etmemiş, ilk defa ziyaret eden kullanıcı sayısını gösterir.

google analytics seo terimleri

Geri gelen kullanıcı sayısı

Geri gelen kullanıcılar çok değerlidir. Çünkü bu kullanıcılar daha önce sitenizde bulunmuş, içeriği değerli görmüş ve tekrardan sitenizi ziyarete değer görmüşlerdir. Google geri gelen kullanıcılara önem vermektedir.

Edinme

Edinme (acquisition), kullanıcıların sitenizi nasıl bulduğunu, içeriğinize nasıl ulaştığını gösteren raporlardır. Örneğin bir kullanıcı direkt olarak tarayıcıya URL’nizi yazarak web sitenize girebilir (direct search), bir arama sorgusu yaparak (organik search) web sitenizi ziyaret edebilir. Kullanıcıların sosyal medya yoluyla (organic social) ve başka bir sitede var olan linkinize tıklamasıyla (referral) sitenize girmesi de edinme raporlarındaki diğer maddelerdir. Edinme raporları altında başka birçok Google Analytics terimleri vardır.

Ortalama oturum süresi

Bir oturum başladıktan sonra toplam geçen sürenin toplam kullanıcı sayısına bölünmesi sonucu elde edilen veridir. Bir oturum, en son etkinlikten sonra 30 dakika boyunca bir etkinlik yapılmazsa sona erer. Ancak genel olarak ortalama oturum süresi Google Analytics’te tam olarak doğru değildir. Çünkü Google son görüntülenen sayfada geçirilen süreyi saymadan ortalama oturum süresini hesaplar.

Organic search

Organik arama (organic search) bir kullanıcının aramak istediği anahtar kelimeyi arama motoruna yazması ve SERP (sonuç sayfası) sizin sitenizi görerek tıklaması sonucu oluşan trafiktir.

google analytics 4 terimleri

Organic search Google Analytics terimleri arasında en önemli olanlardan biridir. Bu verinin diğer metriklere oranla (direct, social, referral…) daha yüksek olması SEO sonuçlarının meyve verip vermediğini görebileceğiniz en net veridir. Doğru site optimizasyonu, SEO’ya uygun içerik ve site hızınız gibi birçok arama motoru sıralaması faktörü SERP’lerdeki sıralamanızı etkiler ve bu da direkt olarak organic search verinizde artış/azalış olarak Google analytics verilerinize yansır.

Direct search

Direct search bir kullanıcının arama çubuğuna direkt olarak sitenizin URL’sini yazması sonucu sitenize ulaşmasıdır. Örneğin Google arama çubuğuna www.libertybusinessus.com yazarsanız bu bir direct search olarak değer kazanır. Fakat arama çubuğuna liberty business us yazıp çıkan siteye tıklamanız organic search kapsamına girer.

Paid search

Paid search (ücretli aramalar) Google Ads yoluyla reklam verdiğiniz sayfalarınıza kullanıcıların tıklaması sonucu kazandığınız trafiktir.

Gerçek zamanlı kullanıcılar

Gerçek zamanlı kullanıcılar sitenizi son 30 dakikada ziyaret etmiş kullanıcıları gösterir. Kullanıcıların sayısının yanında kullanıcıların hangi ülkeden, hangi sayfanızı ziyaret ettiğini görmeniz de bu başlık altında mümkündür.

Sayfa/Oturum

Sayfa/Oturum oturum başına ziyaret edilen sayfa sayısını göstermektedir.

Etkinlikler

Etkinlikler kullanıcıların sitenizde oturum halindeyken nasıl bir etkileşimde bulunduklarını gösteren başlıktır. Etkinlikler:

  • Page view (sayfa görüntüleme)
  • Click (tıklama)
  • Scroll (kaydırma)
  • Session start (oturum başlatma)
  • File download (dosya indirme)
  • Site search (site arama)
  • Outbound Click (başka sitelere giden linklere tıklama)
  • Video engagement (video etkileşimi)

gibi alt türlere ayrılır.

google analytics terimleri nelerdir

Hemen çıkma oranı (Bounce Rate)

Hemen çıkma oranı oturumu boyunca tek bir sayfada kalmış kullanıcıların toplam oturum sayısına bölünmesi ile hesaplanan bir Google Analytics terimidir.

İdeal olarak hemen çıkma oranının (bounce rate) %40’ın altında olması gerekmektedir. Eğer bu oran %55-60’ın üzerindeyse sitenizi ziyaret eden kullanıcılar pek de aradığını bulamamış demektir.

Bu oranı nasıl iyileştirebileceğiniz hakkındaki ipuçları için hemen çıkma oranı ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Para Kazanma

Google Analytics terimlerinden biri olan “para kazanma” bir e-ticaret web siteniz varsa daha çok üzerinde durmanız gereken bir husustur. Para kazanma raporları web sitenizde veya uygulamanızda bulunan tüm gelir elde edilebilecek (satış, reklam, abonelik…) kalemleri veri raporu halinde görmenizi sağlar. Para kazanma:

  • E-ticaret satın alımları
  • Uygulama içi satın alımları
  • Yayıncı reklamları

şeklinde 3 ayrı başlıkta değerlendirilir.

Dönüşümler

Dönüşümler işletmenizin başarısı için önemli olan, kullanıcılar tarafından tamamlanması beklenen etkinliklerdir. Dönüşümler makro veya mikro olarak nitelendirilebilir. Makro dönüşüme satın alma işlemi örnek verilebilirken mikro dönüşüme kullanıcının sitenize kaydolması gösterilebilir. Dönüşüm oranınızdaki yükseklik size trafik, gelir ve site otoritesi sağlayacaktır.

Dönüşümlerdeki en önemli konu hedeflerdir. Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların tamamlamasını istediğiniz hedeflerinizi takip ettiğiniz başlık dönüşümlerdir. Bu hedeflere örnek olarak kullanıcının bir satın alım işlemi yapması, sitenizdeki bir ankete katılması, haber bülteniniz varsa abone olması veya mobil oyununuzda bir seviyeyi tamamlaması verilebilir. Dönüşümler makro veya mikro olarak nitelendirilebilir. Makro dönüşüme satın alma işlemi örnek verilebilirken mikro dönüşüme kullanıcının sitenize kaydolması gösterilebilir.

Teknoloji

google analytics terimleri

Teknoloji sitenize gelen kullanıcıların işletim sistemini, arama motorlarını, cihaz türlerini ve ekran çözünürlüklerini gösteren Google Analytics terimidir. Buradaki verilere bakarak sitenizin teknik bölümünde veya içerik kısmında birtakım değişiklikler yapmayı düşünebilirsiniz. Örneğin geçen aya göre mobilden elde ettiğiniz trafik bu ay çok düştüyse sitenizin mobil versiyonunda bir sorun var mı yok mu? Mobil site hızım düşük mü? Neler yapabilirim? gibi sorulara cevap arayabilirsiniz.

Toparlayacak Olursak

Google Analytics mevcut hâliniz ve gelecekteki stratejilerinizi kurmanız açısından en önemli bilgi kaynağıdır. Bu bilgi kaynağından tam verim almak için de Google Analytics terimlerine bütünüyle hakim olmak gerekir. Bu makaledeki tüm başlıklar SEO ile uğraşan herkesin bilmesi gereken başlıklardır. Sizin için web sitenizin Google Analytics takibini yapacak ve SEO stratejinizi birlikte belirleyeceğiniz uzman bir SEO şirketinden yardım almanız web sitenizin başarısını katlayarak artıracaktır.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Yatırımı için Desteğe Hazırız

SEO çalışması, çok etkili ve verimli sonuçlar doğuran ve yatırım yapmaya değer bir alandır. Rakiplerinizle daha etkin bir şekilde rekabet edebilmek, sadece yerelde değil hem ulusal hem de global çapta bir pazara ulaşabilmek ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşarak daha çok kazanç elde etmek için hala SEO çalışması yapmadıysanız yatırım yapmak için daha fazla gecikmeyin.

Aryozone Solutions olarak SEO çalışması, online pazarlama, e-ticaret, sosyal medya pazarlama, yazılım, metin redaksiyon, makale, tashih ve çeviri gibi birçok hizmet alanında hem İngilizce hem de Türkçe olarak hizmet vermekteyiz. Her biri önde gelen ABD ya da Türkiye üniversitelerinde doktora yapmış, birden fazla alanda kariyer sahibi olan, alandaki güncel gelişmeleri yakından takip eden doktora dereceli uzmanlarımızla hizmetinizdeyiz.

Ekibimiz, derin birikim ve tecrübesiyle şahıslar, firmalar, üniversiteler ve kamu kuruluşları için online pazarlama çözümleri, site ve program yazılımı, SEO hizmeti, akademik danışmanlık ve yönetim hizmetleri sağlamakta ve piyasa ihtiyaçlarını en üst seviyede tespit ederek müşterilerimiz için güncel, rekabetçi ve akılcı çözümler sunmaktadır.

Online mağaza oluşturmadan, mağazanın tamamen yönetimi, ürün listelemeye kadar oldukça farklı alanlarda e-ticaret, FBA ve FBM dahil Amazon online mağaza kurulumu, e-Bay, Etsy ve benzer online satış platformlarında mağaza kurma ve kurulan mağazaları yönetmeye ilişkin tüm işlemleri firmanız adına yürütmekte ve periyodik raporlamaları yapmaktayız.

Yukarıda sayılan alanlarda profesyonel destek almak için e-mail ya da Whatsapp hattı aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Abone Ol