Google Aramalarda Üst Sıralara Çıkmak Hangi Faktörlere Bağlıdır?

“…İşte sonra bu ekiple bir şekilde iletişime geçmişler, web sitesini alıyorlarmış enine boyuna her şeyini inceleyip raporluyorlarmış, sonra rakiplerin durumlarına da bakıyorlarmış. Sonra 6 aylık, 1 yıllık alternatif planlar çıkarıyorlarmış. İşte işin özü Google Aramalarda Üst Sıralara Çıkmakmış, müşteri Google’a girip bir şey aradığında diyelim ki avukatsın, diyelim ki güzellik merkezin var veya fabrika, işletme sahibisin, işin neyse onunla ilgili Google’da arama yaptığında senin firman çıkıyormuş”

Arama Motoru Optimizasyonu veya yaygın adıyla SEO hizmetini bu kadar yalın anlatan ama işin mahiyetini bu kadar kalbinden yakalamış bu konuşmayı veya bir benzerini belki bugüne kadar duymadınız. Ancak online dünyada var olmayı hedeflerinin arasına koymuş bir işin sahibiyseniz bugün olmazsa yarın, yarın olmaz ise ertesi gün ama bir gün muhakkak duyacağınızı düşünüyoruz.

Google_aramalarda_ust_siralara_cikmak

Bizim gibi SEO hizmeti veren herhangi bir firmanın temel işi müşterilerinin web sitelerini arama motorlarının sonuç sayfalarında daha üst sıralarda görünecek şekilde optimize etmek. İşini iyi yapan, üst seviyede bir SEO hizmeti sağlayıcısı sizlere bulunmak istediğiniz anahtar arama kelimelerde, arama sonuç sayfalarının ilkinde çıkmanızı temin edecek şekilde yardımcı olabilmelidir. Ancak ideal olan ve arzulanan sonuç web sitenize daha fazla trafik çekebilmek ve bunu reklam harcamalarına başvurmadan, arama motorlarında yapılan organik aramalar sonucu bulunarak gerçekleştirmektir.

Bir Esnaf Atasözü: Çıraklığını yapmadığın İşin Patronu Olamazsın

Evet hangi iş olursa olsun mutfağında pişmediğin, kahrını çekmediğin bir işin patronu olunamayacağını anlatan bu özlü sözün başka çağrışımları da var aslında. Patronu olduğunuz herhangi bir işle ilgili bir hizmet ihtiyacınız doğduğunda, temel düzeyde, 101 seviyesinde de olsa alacağınız hizmetin detaylarını bilmeniz hem sonuçları doğru değerlendirme, hem raporlamaları analiz edip kararlarınızı nesnel temellere oturtma anlamında size çok büyük faydalar getirecektir.

Hatta biz işi bir adım daha ileriye götürelim. Piyasa koşullarında çalışan bir firma olarak şimdi söyleyeceklerimiz, en hafif deyimle çok ortodoks olmayan bir yaklaşım olarak görülebilir😊Ancak biz çok sınırlı bütçeyle ticaret hayatına başlayan, vakit sermayesi yeterli olan ve portföyüne yeni bir şeyler katmak isteyen danışanlarımıza, profesyonel bir SEO hizmeti alacak durumda olmasalar bile kendilerinin de SEO bağlamında Google Aramalarda üst sıralara çıkmak için yapabilecekleri şeyler olduğunu söylüyoruz. İşte bu yazımızda hem SEO hizmeti almayı düşünen ama bununla ilgili fikir sahibi olmak da isteyen, hem de kendi imkanları dahilinde sitelerini geliştirmek düşüncesinde olan okurlarımız için Google aramalarda üst sıralara çıkmak için yapılması gerekenlerle ilgili özet bilgiler vereceğiz.

Google Aramalarda Üst Sıralara Çıkmak İçin Gerekli Teknik Faktörler

· Sayfa Hızı

Sitenize olan ziyaretçi trafiğinin artmasını istiyorsanız ve müşteriye dönüşmesini beklediğini bu ziyaretçilerin sitenizde daha çok vakit geçirmesini hedefliyorsanız onlara sorunsuz, sıkıntısız akıcı bir site içi gezinme deneyimi sunabilmeniz gerekiyor. Bu gerekliliğin de bizi kaçınılmaz olarak götürdüğü nokta en kritik ve önemli üst sıralara çıkma faktörlerinden olan sayfa hızıdır. Kağnı hızıyla açılan sayfalar, yüklenen görseller ziyaretçilerin girdikleri gibi siteden çıkmalarına neden olacaktır. En önemli sebeplerinden biri sayfa hızındaki problemler olan bu siteye girip anında çıkma işinin bir oranı var ki buna bounce (sekme) oranı diyorlar. İşte bu oranın yüksekliği Google aramalarda üst sıralara çıkmak isteyen bir site sahibi için asla istenmeyecek bir durum.

· Mobil Uyumluluk

Google_aramalarda_ust_siralara_cikmak

Arama motorlarının şahı Google son dönemlerde web sitelerinin performanslarını değerlendirirken daha çok mobil öncelikli bir yaklaşımla içerikleri endeksleme eğiliminde görülüyor. Bir başka deyişle Google gittikçe artan bir ivmeyle herhangi bir sayfayı gösterim önceliği açısından değerlendirirken sayfanın mobil versiyonunu baz alıyor. Dolayısıyla artık mobil uyumluluk online dünyada bir varlık gösterebilmenin olmazsa olmazları arasına çoktan girmiş durumda.

· Site İçi Linkler

Google dahil tüm arama motorları web site içeriklerinin farklı kısımlarını dizin/indeks havuzuna eklemek için web sitelerini tabiri caizse bir tarama sürecinden geçirirler. Google botları bu tarama işlemini gerçekleştirirken onları yönlendiren en önemli sinyal içeriklere yerleştirilmiş site içi linklerdir. Site içi linkler tarayıcı botların site içeriğini analiz ederek doğru ve uygun şekilde dizin içerisine alınmasına yardımcı olur.

Site içi linklerle kastedilenin web sitenizin içerisindeki herhangi bir sayfaya köprü kuran linkler olduğunu yeri gelmişken söyleyelim. Sağlam bir şekilde örülmüş ve organize edilmiş site içi linkler hem kullanıcıların hem Google hazretlerinin tarayıcı ordularının aradığını daha kolay ve kullanışlı bir şekilde bulmasına yardımcı olurlar. Eğer size SEO hizmeti sunan bir firma varsa, bu firma yeni bir sayfa oluşturulduğunda ya da siteye yeni bir içerik eklendiğinde bu sayfaya veya yeni içeriğe site içi linkler entegre ederken bunu yapmış olmak için değil, linkleri gerçekten dikkatli bir biçimde yerinde ve bağlamında kullanarak yapmalıdır.

Google Aramalarda Üst Sıralara Çıkmak İçin Gerekli Olan Diğer Faktörler

· Başlık ve Alt Başlıklar

Bir web sayfasının arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) daha üst sıralarda görünmesini arzu ediyorsanız hedeflediğiniz arama terimlerinin sayfanın belirli yerlerine entegre edilmesi gerekiyor. İşte bu yerler arasında en önemli iki tanesi başlık ve alt başlıklardır. Google, indeksleyeceği sayfanın içeriğini ve konusunu algılarken öncelikle başlıkları ve alt başlık etiketlerini taramaktadır.

Google_aramalarda_ust_siralara_cikmak

· Alaka Düzeyi

Google aramalarda üst sıralara çıkmak için elzem olan faktörler arasında belki hiçbiri Alaka düzeyi kadar hayati önemde değildir. Sıralamada etkileyici bir yere gelebilmek için sayfanın kullanıcıların arama motoru üzerinde yaptığı sorguya en doyurucu, en alakalı cevapları verebilmesi gerekmektedir. İşte bu sorguyu oluşturan kelimelere, ifadelere biz anahtar kelimeler diyoruz. Ve SEO açısından optimize edilmiş bir metin oluştururken bu sorguya ve bu anahtar kelimelere verilebilecek en iyi cevapları vermeye çalışıyoruz.

Ama tabi hangi arama terimlerinin hangi anahtar kelimelerin üreteceğimiz içeriklerde hedefleneceği konusu Google aramalarda üst sıralara çıkmak isteyen her firmanın çok ciddi emek vermesi gereken başlı başına bir iştir. Doğru anahtar kelimeyi bulmak için yapılacak araştırma hedef kitlenizin önceliklerini, demografik özelliklerini de içermesi gereken derinlemesine bir çaba olmalıdır. Google’ın reklam uygulaması için kullandığı Anahtar Kelime Planlayıcısını her türlü içeriğiniz için kullanmak başlangıç için hiç de fena bi fikir değil. İşte artık doğru anahtar kelimeyi bulduğunuzda yapmanız gereken göz alıcı üslubunuz, muhteşem kaleminizle oluşturduğunuz içeriklere bu anahtar kelimeleri ustaca yerleştirmektir. Ama unutmayın, sağa sola kelimeleri saçmak SEO değildir, içeriğiniz ve anahtar kelimeleriniz birbiri ile uyum içinde olmalıdır.

· Meta Açıklama

SEO dünyasında yaygın olarak Meta Description şeklinde kullandığımız bu kavramı meta açıklama şeklinde çevirmek ne kadar hassas oldu onu bilemiyoruz ama, Google aramalarda üst sıralara çıkmak için gerekli faktörler arasında bu da var. Meta açıklama genellikle 160 karakter uzunluğunda olan ve sayfanın HTML kodu içine gömülen ve sayfada ne olduğu ile ilgili kısa bir bilgi veren açıklamadır. Bu meta açıklama hiçbir zaman sayfada kullanıcılar tarafından görülmez. HTML içinde gömülüdür. Ancak arama sonuçları sayfasında görülecektir.

Google_aramalarda_ust_siralara_cikmak

Meta açıklamanın yukarıda tartıştığımız diğer Google aramalarda üst sıralara çıkma faktörleri kadar mühim olmadığını ifade edenleri duyabilirsiniz. Ancak unutmayın ki Google sık sık bazı özellikli gördüğü arama sonuçlarını müstakil bir alıntı şeklinde sonuçlarda gösterebiliyor. Ayrıca meta açıklamalar, sorgulama yapıldığı zaman sonuç sayfasında karşımıza çıktığı için, sayfanın ne ile alakalı olduğu, içeriğinde ne gibi bilgiler olduğu hakkında kullanıcılara fikir verecektir. Dolayısıyla web sayfalarınız için birer meta açıklama oluşturmanın her zaman iyi bir fikir olduğunu söyleyebiliriz.

· URL Yapısı

Karma karışık karakterlerden oluşan kaotik bir URL örgüsüne sahip web siteleri genellikle Google aramalarda üst sıralara çıkmada başarısız olurlar. URL’lerinizi kısa ve net, basit bir yapıda ve tabi ki temel anahtar kelimeleri içerecek şekilde oluşturmanız bu açıdan çok önemlidir.

Son Söz

Google aramalarda üst sıralara çıkmak için gerekli olan en önemli faktörleri özetlemeye çalıştığımız bu yazımızda vurguladığımız başlıkların gereğini eksiksiz bir şekilde yerine getiren web sitelerinin sonuç sayfalarında yüzünün gülmesinin çok muhtemel olduğunu düşünüyoruz. Tabi birçok detay, birçok ince işçilik, siteyi belli bir aşamanın üzerine çıkarmak için gereklidir ancak, alanının uzmanı her SEO Servis sağlayıcısının site optimizasyonuna girişirken ilk önce bu merdivenleri tırmanacağını unutmayın.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Yatırımı için Desteğe Hazırız

SEO çalışması, çok etkili ve verimli sonuçlar doğuran ve yatırım yapmaya değer bir alandır. Rakiplerinizle daha etkin bir şekilde rekabet edebilmek, sadece yerelde değil hem ulusal hem de global çapta bir pazara ulaşabilmek ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşarak daha çok kazanç elde etmek için hala SEO çalışması yapmadıysanız yatırım yapmak için daha fazla gecikmeyin.

Aryozone Solutions olarak SEO çalışması, online pazarlama, e-ticaret, sosyal medya pazarlama, yazılım, metin redaksiyon, makale, tashih ve çeviri gibi birçok hizmet alanında hem İngilizce hem de Türkçe olarak hizmet vermekteyiz. Her biri önde gelen ABD ya da Türkiye üniversitelerinde doktora yapmış, birden fazla alanda kariyer sahibi olan, alandaki güncel gelişmeleri yakından takip eden doktora dereceli uzmanlarımızla hizmetinizdeyiz.

Ekibimiz, derin birikim ve tecrübesiyle şahıslar, firmalar, üniversiteler ve kamu kuruluşları için online pazarlama çözümleri, site ve program yazılımı, SEO hizmeti, akademik danışmanlık ve yönetim hizmetleri sağlamakta ve piyasa ihtiyaçlarını en üst seviyede tespit ederek müşterilerimiz için güncel, rekabetçi ve akılcı çözümler sunmaktadır.

Online mağaza oluşturmadan, mağazanın tamamen yönetimi, ürün listelemeye kadar oldukça farklı alanlarda e-ticaret, FBA ve FBM dahil Amazon online mağaza kurulumu, e-Bay, Etsy ve benzer online satış platformlarında mağaza kurma ve kurulan mağazaları yönetmeye ilişkin tüm işlemleri firmanız adına yürütmekte ve periyodik raporlamaları yapmaktayız.

Yukarıda sayılan alanlarda profesyonel destek almak için e-mail ya da Whatsapp hattı aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Abone Ol