PageRank nedir? Google PageRank Günümüzde İşlevselliğini Sürdürüyor Mu?

On yıl kadar önce Google Pagerank, SEO’nun en önemli parçalarından biri olarak gösterilirdi. Daha yüksek SERP sıralamaları ve daha başarılı bir SEO stratejisi için kullanılan bu araç SEO’nun en güçlü ve sağlam kalelerinden biriydi. Ancak 2022 yılına geldiğimizde PageRank’ın popülaritesini kaybetmiş olduğunu görüyoruz. Yıllar önce SEO yapan işletmelerin ve insanların en yakın arkadaşlarından biri olan PageRank’tan günümüzde pek fazla bahsedildiği söylenemez. Peki PageRank hala SERP sıralamaları için hayati bir kriter olarak kabul ediyor mu? Google, bir web sitesinin sıralamasını belirlemek için PageRank puanlarını kullanmaya devam ediyor mu? Bu blogda, PageRank nedir ve günümüzde hala önemini sürdürüyor mu sorularını cevaplayacağız.

Google PageRank Nedir?

PageRank algoritması, Google’ın kurucuları Sergey Brin ve Larry Page tarafından Stanford Üniversitesi’nde geliştirildi. Bu algoritmanın ana fikri, bir web sayfasının değerini, ona eklenen linklerin, sayfaların sayısı ve kalitesine göre hesaplamaktı. Yani PageRank, herhangi bir web sitesinin kalitesini ve puanını belirlemek için o sitedeki dahili ve harici bağlantıların sayısını değerlendirir. Sonrasında bu web sitesine 0-10 arasında bir puan verir.

pagerank nedir

Puanınız ne kadar yüksek ise web siteniz o kadar güvenilir ve kaliteli olarak kabul edilir. Web sitenizin puanı ne kadar yüksekse, Google SERP’lerdeki sıralaması da o kadar yüksek olacaktır.

PageRank hesaplamasının bir örneği burada verilmiştir.

PageRank Nasıl Çalışır?

Web sitelerinin yüksek kalite ve otoriteye sahip olması Google’ın SERP’lerde en çok önem gösterdiği ve ilgilendiği şeylerin başında gelir. Kafanızda PageRank nedir ve nasıl çalışır gibi sorular varsa link inşası (link building) sorunuza cevap olabilecek en önemli faktördür. Google arama motoru sıralama metriği olarak "link analizi"ni kullanır. Nasıl çalıştığına dair ayrıntılı bir bilgi olmasa da, link analizini etkileyen bazı faktörler vardır:

· Dahili Bağlantı

 Bir web sayfasındaki dahili bağlantıları analiz ederken, Google arama algoritması iki temel özelliğe odaklanır: işlev ve yerleşim.Google burada Anchor Text'e, yani içerik içinde köprüler oluşturmak için kullanılan metne öncelik verir. Bağlantılı URL'nin sıralamak istediği anahtar kelimeleri açıkça belirtir.

Bağlantı metnini değerlendirerek, algoritma metin ile bağlantılı sayfa arasındaki ilişkiyi, anlamını ve amacını doğru bir şekilde anlayabilir. Sitede gezinmeyi kolaylaştırmak için dahili bağlantıların kullanılması, puanın iyileştirilmesine yardımcı olabilecek başka bir faktördür. Bunun nedeni, Google'ın önemli bir arama motoru sıralama faktörü olarak kullanıcı deneyimine odaklanmasıdır.

· Backlinkler

 Algoritma, sayfanın otoritesini belirlemek için backlinklerin kalitesini tarar, anlar ve değerlendirir. Aklınızda, PageRank nedir ve nasıl çalışır gibi sorular varsa, algoritmanın web sayfanızın kalitesine göre size bir puan verme yetisine sahip olduğunu anlamak önemlidir.

google pagerank nedir

Bu nedenle, PageRank puanınızı artırmanın yollarından biri, daha fazla sayıda yüksek kaliteli backlink elde etmektir. Nişinizdeki diğer yüksek otoriteli sitelerden backlink almayı başarabilirseniz bu puanınıza önemli ölçüde etki yapacaktır.

Google PageRank Günümüzde de Önemli

Google'ın web sitelerini SEO arama sonuçlarında sıralamak için algoritmayı hala kullanıp kullanmadığını merak ediyor olacaksanız, bu sorunun cevabı evet kullanıyor. Ancak günümüzde fazla bahsedilmiyor çünkü web sitesi sahipleri artık PageRank’e erişim sağlayamıyor. Google ise dahili ve harici linklerin kalitesine dayanarak bir web sitesinin kalite ve otoritesini belirlemek için algoritmayı kullanmaya devam ediyor.

Günümüzün rekabetçi ve acımasız dijital pazarında, PageRank’in ne olduğunu bilmekle beraber web sitenizi de PageRank’e göre dizayn etmeli ve ona göre link inşaları yapmalısınız. Link inşası en önemli SEO sıralama faktörlerinden biridir bu yüzden de SEO stratejinizin en önemli parçalarından biri olmalıdır.

Web Sitemizin PageRank Puanını Kontrol Edebilir miyiz?

Bu yazıyı okurken aklınıza “Web sitemizin PageRank puanı kaç acaba?” sorusunun takılması muhtemel olacaktır. Bu sorunun cevabını tam olarak öğrenmek mümkün değil. Çünkü Google PageRank aracını kaldırıp kullanıcı erişimine kapattı lakin bu algoritmanın bugün kullanılmadığı anlamına gelmiyor.

pagerank nedir

PageRank puanını tam olarak belirlemek imkansız olsa da PageRank puanına benzer sayısal veriler sağlayan MozAhrefs veya SEMrush gibi araçları kullanarak tahmini PageRank puanınıza erişebilirsiniz.

Özetle

SEO ile uğraşan insanlar PageRank nedir ve nasıl kullanılır sorularına çok fazla cevap aramasa da, PageRank web sitenizi bu algoritma için optimize etmeye değer bir araçtır. Yüksek kalite ve otoriteye sahip dahili ve harici bağlantılar kullanıp işlevsel backlinkleri tercih ederseniz PageRank puanınız daha yüksek bir puan için optimize etmiş olursunuz bunun sonucunda da daha iyi SERP sıralamaları alabilirsiniz.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Yatırımı için Desteğe Hazırız

SEO çalışması, çok etkili ve verimli sonuçlar doğuran ve yatırım yapmaya değer bir alandır. Rakiplerinizle daha etkin bir şekilde rekabet edebilmek, sadece yerelde değil hem ulusal hem de global çapta bir pazara ulaşabilmek ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşarak daha çok kazanç elde etmek için hala SEO çalışması yapmadıysanız yatırım yapmak için daha fazla gecikmeyin.

Aryozone Solutions olarak SEO çalışması, online pazarlama, e-ticaret, sosyal medya pazarlama, yazılım, metin redaksiyon, makale, tashih ve çeviri gibi birçok hizmet alanında hem İngilizce hem de Türkçe olarak hizmet vermekteyiz. Her biri önde gelen ABD ya da Türkiye üniversitelerinde doktora yapmış, birden fazla alanda kariyer sahibi olan, alandaki güncel gelişmeleri yakından takip eden doktora dereceli uzmanlarımızla hizmetinizdeyiz.

Ekibimiz, derin birikim ve tecrübesiyle şahıslar, firmalar, üniversiteler ve kamu kuruluşları için online pazarlama çözümleri, site ve program yazılımı, SEO hizmeti, akademik danışmanlık ve yönetim hizmetleri sağlamakta ve piyasa ihtiyaçlarını en üst seviyede tespit ederek müşterilerimiz için güncel, rekabetçi ve akılcı çözümler sunmaktadır.

Online mağaza oluşturmadan, mağazanın tamamen yönetimi, ürün listelemeye kadar oldukça farklı alanlarda e-ticaret, FBA ve FBM dahil Amazon online mağaza kurulumu, e-Bay, Etsy ve benzer online satış platformlarında mağaza kurma ve kurulan mağazaları yönetmeye ilişkin tüm işlemleri firmanız adına yürütmekte ve periyodik raporlamaları yapmaktayız.

Yukarıda sayılan alanlarda profesyonel destek almak için e-mail ya da Whatsapp hattı aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Abone Ol