Bounce Rate Nedir? Neden Önemlidir?

Bounce rate Google Analitiğin en önemli metriklerinden biri olup web sitesi trafiğinin içerisindeki spesifik bir ziyaretçi davranışına tekabül eden bir orandır. Ziyaretçi bir şekilde siteye girer ve ancak bulunduğu sayfa dışında sitenin başka bir sayfasına girmeden ayrılırsa kategorik olarak bounce etmiş yani adeta siteye girmiş ve sekerek çıkmış olur. İşte belirli bir zaman aralığı içinde bu sekip giden ziyaretçilerin toplam site trafiğine oranının yüzdelik karşılığına bounce rate denmektedir ve bu oran ne kadar düşükse o kadar doğru yoldasınız demektir.

Daha önce Türkçeye hemen çıkma oranı olarak çevrilen bu oran ve önemi hakkında çok bir şey duymadıysanız yalnız değilsiniz. Ancak SEO profesyonelleri için veya bu konuda bir şeyler yapmak isteyen girişimciler için bu kavramı ve etrafındaki detayları bilmek önemlidir.

Bu can sıkıcı oranı düşürmeye yönelik mücadelenizi sağlıklı bir şekilde yürütmek için hangi faktörlerin bounce rate’i artırmaya veya azaltmaya katkıda bulunduğunu tespit etmemiz gerekiyor. Birtakım nedenlerle Google’ın mantıksal şablonu içinde üst sıralara çıkmak için gerekli olan değişkenler arasında sayılmasa da bounce rate metriğini site ziyaretçilerinin kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi ve site içeriğinin geliştirilmesi için çok elverişli bir değerlendirme fırsatı olarak görebiliriz. Bounce rate üzerinden yapacağınız iyileştirmelerle bir bütün olarak sıralamalarınızı geliştirmeniz mümkün olabilir.

Daha Derinlemesine Bir Bakış

Bounce Rate veya sekme oranını iyileştirmek için yapmanız gereken ilk şeylerden biri okuyucunun veya izleyicinin site içeriğini ne kadar cazip ve ilgi çekici bulduğunu tespit etmektir. Bounce rate yüksekse yapılacak ilk çıkarımlardan birisi sitenize bir şekilde giren ziyaretçilerin aradığı ve/veya bekledikleri şeyi pek bulamadıklarıdır.

bounce_rate

Bu durum karşısında rasyonel hareket etmesi gereken bir girişimci veya onun adına SEO stratejisini yürüten SEO ajansının akışı tersine çevirmek adına atacağı adımların odak noktası sitenin görsel, yazılı tüm müktesebatını hem alaka düzeyi hem kalite hem dizayn anlamında geliştirmek ve kullanıcı deneyimini mükemmelleştirmeye çalışmak olacaktır.

Sizler de bounce rate durumunu incelediğiniz web sitenizin kullanışlılık düzlemindeki bileşenlerini iyileştirmeye yönelik birtakım revizyonlar yapmayı düşünebilirsiniz. Münhasıran içerik kalitenizi artırmak, eyleme geçme butonları yerleştirmek, site içi gezinmeyi hızlı ve sorunsuz bir forma sokmak gibi adımlar işleri sizin için daha kolay hale getirecektir.

Elbette sitenizi bounce rate açısından incelerken değerlendirmelerinizi farklı sayfalar bazında yapmanız, sayfa performanslarını birbirleri ile mukayese etmeniz doğru aksiyonları almanız için oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca analizinize dahil edeceğiniz düzgün ve güvenilir bir uygulama, web sitenize gelen ziyaretçi trafiğinin farklı segmentlerini mukayese etmenizi mümkün kılacaktır. Ziyaretçi trafiğinizin gelişmiş adeta vitrininiz olan bir kanalı diğer seçeneklere göre daha iyi mi performans gösteriyor? Organik aramalar üzerinden gelen site trafiğinizin bounce rate’i Facebook’tan gelene göre daha mı düşük? İşte bu ve benzeri karşılaştırmalı analizleri sistemli bir şekilde yaptığınızda enerjinizi ve kaynaklarınızı hangi ziyaretçi trafiği segmentine yoğunlaştıracağınıza daha sağlıklı bir şekilde karar verebilirsiniz.

Bounce Rate Nasıl Hesaplanır?

Herhangi bir web sitesinde belirli bir zaman aralığında gerçekleşen ziyaretlerin sadece tek bir sayfa ile sınırlı kalmış olanlarının toplam trafiğe oranının yüzdelik ifadesi, bounce rate nasıl hesaplanır sorusunun en basit cevabıdır. Google da bounce rate hesaplaması yaparken bu mantığı kullanır.

bounce_rate

Bir sayfanın hemen çıkma oranının ziyaretçi trafiğinin kaynağına göre ve sayfa üzerinde geçirilen zamana göre farklılık gösterdiğini hatırlatalım. Bu metriği sayfa düzeyinde de ayarlamanız mümkündür. Ancak bir bütün olarak web sitenizin bounce rate tablosu tek tek tüm sayfaların durumu ile yakından alakalıdır. Dolaysıyla tek bir sayfanın performansını anlamak, bir bütün halinde web sitesinin bounce rate performansını anlamak açısından hayati bir noktadır.

Arzulanan Bounce Rate Nedir?

Her ne kadar sektörlere göre bounce rate ortalaması veren bazı kaynaklar olsa da esasen bu metrik yapılan işin doğası, içerik ve kontekst, arama beklentileri ve hedef sayfa gibi birçok değişkenin etkisine maruz bir yapıda olduğundan göre çok fazla köşeli yorumlar yapmaya müsait değildir. Yani site performansı açısından, dönüşüm oranı, sayfada geçirilen zaman gibi daha stabil ve anlaşılabilir yapıda olan metrikleri öncelemek, onlara yoğunlaşmak daha uygun olabilir.

Ancak kesin olan şu ki, daha düşük bir bounce rate tutturmak için işin ta en başından itibaren çalışmak ve tedbirler almak her hâlükârda çok daha iyi bir tercih olacaktır. Ancak aynı zamanda, standart bir referans veya nirengi noktası olmadığından herhangi bir bounce rate için kafadan iyi veya kötü demek mümkün değildir.

Bounce Rate Nasıl İyileştirilir?

  • Sitenizi yeniden dizayn etmek üzerine kafa yorun. Web sitenizin dizaynını elden geçirmek ve değerini bir kez daha yükseltmek bounce rate’i düşürmeye yardımcı olacaktır. Çünkü web dizaynı kullanıcı deneyimi açısından çok önemli bir bileşendir. Örneğin sitenizdeki içeriğin doğru şekilde parçalara bölümlere ayrılmamış olması ziyaretçilerinizin enerjisini düşürür onları yorar. Bu minvalde sitenin menü yapısı da ihtiyaca ve müşteri deneyimine ilişkin bounce rate gibi metriklerin gösterdiği istikamete göre yapılandırılmalıdır.

bounce_rate_nedir

  • Okunma kolaylığını artırmak için web içeriğini görseller, fotoğraflar videolar gibi tüketilebilir medya elemanları veya bullet pointlerle ile biçimlendirmek iyi bir fikir olabilir. Çünkü bu şekilde hazırlanmış sayfaların ziyaretçiler açısından daha okunası bir karaktere büründüğü birçok web geliştiricisinin deneyimi ile sabittir.
  • Spamleri bloklayabilir, filtreleyebilirsiniz.
  • Web sitenizin yüklenme süresini geliştirirken sayfa hızını artırabilirsiniz. Şurası açık ki bir başka site aynı sonucu daha çabuk veriyorsa kullanıcı oraya gidecektir.

Sonuç Olarak

Sitenizin bounce rate yahut hemen çıkma oranının önemi siteyi hangi amaçla kurduğunuzla yakından ilişkilidir. Web sitenizin dönüşüm oranı genelde bounce rate ve kapsamlı SEO stratejisine bağlıdır. O yüzden türüne ve otorite durumuna bakmaksızın sitenizin başarısı açısından önemli bir değişkenle karşı karşıya olduğumuzu unutmayalım.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Yatırımı için Desteğe Hazırız

SEO çalışması, çok etkili ve verimli sonuçlar doğuran ve yatırım yapmaya değer bir alandır. Rakiplerinizle daha etkin bir şekilde rekabet edebilmek, sadece yerelde değil hem ulusal hem de global çapta bir pazara ulaşabilmek ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşarak daha çok kazanç elde etmek için hala SEO çalışması yapmadıysanız yatırım yapmak için daha fazla gecikmeyin.

Aryozone Solutions olarak SEO çalışması, online pazarlama, e-ticaret, sosyal medya pazarlama, yazılım, metin redaksiyon, makale, tashih ve çeviri gibi birçok hizmet alanında hem İngilizce hem de Türkçe olarak hizmet vermekteyiz. Her biri önde gelen ABD ya da Türkiye üniversitelerinde doktora yapmış, birden fazla alanda kariyer sahibi olan, alandaki güncel gelişmeleri yakından takip eden doktora dereceli uzmanlarımızla hizmetinizdeyiz.

Ekibimiz, derin birikim ve tecrübesiyle şahıslar, firmalar, üniversiteler ve kamu kuruluşları için online pazarlama çözümleri, site ve program yazılımı, SEO hizmeti, akademik danışmanlık ve yönetim hizmetleri sağlamakta ve piyasa ihtiyaçlarını en üst seviyede tespit ederek müşterilerimiz için güncel, rekabetçi ve akılcı çözümler sunmaktadır.

Online mağaza oluşturmadan, mağazanın tamamen yönetimi, ürün listelemeye kadar oldukça farklı alanlarda e-ticaret, FBA ve FBM dahil Amazon online mağaza kurulumu, e-Bay, Etsy ve benzer online satış platformlarında mağaza kurma ve kurulan mağazaları yönetmeye ilişkin tüm işlemleri firmanız adına yürütmekte ve periyodik raporlamaları yapmaktayız.

Yukarıda sayılan alanlarda profesyonel destek almak için e-mail ya da Whatsapp hattı aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Abone Ol