Salesforce Data Modeling (Veri Modelleme) Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Salesforce işinizle ilgili kritik ve önemli verilerin depolanması, işlenmesi, güvenlikle alakalı tüm sorumluluğu ve verilerinizin analizi gibi görevleri üstlenen, bu görevi de yerine en iyi şekilde getiren CRM araçlarının başında gelmektedir. Başarılı bir data modeling yani veri modellemesi yapmak istiyorsanız öncelikle işinizle ilgili verileri anlaşılması kolay bir hale getirerek organize etmeniz gerekmektedir. İşte tam da bu noktada Salesforce data modeling (veri modelleme) sizin işinizi kolaylaştırarak verilerinizi en güzel biçimde organize edecek olan CRM uygulamalarından bir tanesidir. Bu blogda Salesforce data modeling nasıl yapılır ve Salesforce data modeling (veri modelleme) ile ilgili bilmemiz gereken en önemli bilgiler nelerdir sorularının yanıtlarını arayacağız.

salesforce data modeling

Salesforce Data Modeling (Veri Modelleme) Nedir?

Salesforce data modeling (veri modelleme), veri kümelerinin veri tabanı içinde yapılandırılarak anlaşılması ve erişilmesi kolay hale getirilmesi işlemine verilen isimdir. Daha da basitçe anlatmak gerekirse, CRM sisteminizde sahip olduğunuz veri tabanının işlevsel ve anlamlı hale gelmesini sağlayan işlemler bütünüdür. Salesforce data modeling yaparak aynı zamanda Salesforce’taki çeşitli alanlar ve nesneler arasında ilişkiler kurarak çalışmalarınızı ve verilerinizi daha da anlamlandırabilirsiniz. Tüm bunlar müşteri ilişkilerinin en üst seviyede tutulması için oldukça önemlidir.

Salesforce data modeling (veri modelleme) yoluyla, sahip olduğunuz farklı veri tabanlarındaki tabloları daha anlaşılır ve kolay yorumlanır hale getirerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bu tabloların asıl görevi çeşitli nesneler arasındaki ilişkilerini anlamanıza yardımcı olmaktır. Genellikle veri tabanı tablosu ile nesneler benzer iki kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Nesne, tablonun sütunları olarak kabul edilen alanların birleşmesiyle oluşur. Öte yandan tablonun tek satırı ise “kayıt” olarak isimlendirilmektedir. Salesforce data modeling (veri modelleme) bir nesne koleksiyonudur.

Farklı Nesne Türleri Nelerdir?

Salesforce data modeling (veri modelleme) farklı nesne türlerini destekler. Bu nesne türlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Standart nesneler: Standart nesneler Salesforce tarafından oluşturulur ve CRM için kullanılır. CRM ile ilgili olan ve CRM’ye göre düzenlenen nesneler Salesforce tarafından sağlanır.
  • Özel nesneler: Kullanıcılar kendi gereksinimlerine ve özel ihtiyaçlarına bağlı olarak değişen özel nesneler oluşturabilir. Özel nesneleri 4 alanda depolayabilirsiniz:
  • Sistem: Kaydı kimin oluşturduğu ve düzenlediği gibi salt okunur bilgileri sağlar.
  • İsim: Otomatik olarak numaralandırılan ve metin içeren bir alandır. Boş bırakılamaz, doldurulması zorunludur.
  • Kimlik: 15-18 karakter uzunluğunda olan ve tanımlayıcı görevi gören alandır. Her kayıt için otomatik olarak oluşturulur.
  • Custom (Özel): Yukarıda belirtilenler dışında eklediğiniz tüm alanlara özel etki alanı denir ve özel verilerle birlikte gelir.
  • Harici nesneler: Harici nesneler, Salesforce'a harici veri eklenmesine izin verir. Ancak, harici nesneleri kullanmak için “belirli nesne ilişkilerine” ihtiyacınız olacaktır.

salesforce data modeling nedir

 Farklı Nesne İlişkileri

Salesforce data modeling (veri modellemesi) yaparken iki veya daha fazla nesne arasında “belirli ilişkiler” kurabilirsiniz. Bu ilişkiler veri modellemesi sırasında farklı işlemlerin gerçekleşmesine olanak tanır:

  • Arama ilişkisi: Arama ilişkisi sayesinde bir Salesforce nesnesi diğer nesneye kolayca erişim sağlayabilir. Arama ilişkisi de kendi içerisinde iki türe ayrılır. Bunlar birebir ve bire çok olarak isimlendirilir. Ancak bu ilişki yoluyla nesnelerin birbirine bağlanma garantisi yoktur. Bağlanabilir de bağlanmayabilir de...
  • Ana-ayrıntı ilişkisi: Bu ilişki türünde nesnelerden biri ana nesne iken diğeri ayrıntı nesnesidir. Ana nesne, ayrıntı nesnenin nasıl davrandığını sürekli olarak izler ve inceler. Ayrıntı nesnesini veri tabanında depolayabilmeniz için öncelikle ana nesneyi kullanmanız gerekmektedir. Bu şekilde kurulan ilişkideki nesneler birbirlerine güçlü bir biçimde bağlıdır.

Özel Veri Modeli Nesnesi Nasıl Oluşturulur?

Salesforce data modeling (veri modelleme) yaparken sistem sizden daha fazla standart nesne kullanmanızı beklerken daha az özel nesne kullanmanızı isteyecektir. Ancak standart veri modelleri her zaman işinizin gereksinimlerini karşılamayabilir. Bu durumda ikinci seçenek olan özel nesneleri kullanmanız mümkündür. Aşağıdaki adımları uygulayarak sıfırdan bir dosyadan özel veri modeli nesneleri (DMO) oluşturabilirsiniz:

  • Salesforce ekranında “Data Model” sekmesinde “New” butonuna tıklayın.
  • DMO oluşturmak için tercih edeceğiniz Salesforce data modeling yöntemini seçin. Bu DMO’yu sıfırdan oluşturuyorsanız ilk olarak “New” sekmesine ardından da “Next” seçeneğine tıklayın.
  • Kategori, nesne etiketi ve nesne açıklaması için işinize yarayacak gerekli detayları böylece elde etmiş olursunuz. Nesne API adı otomatik olarak doldurulur. Buraya eklenen diğer alanlar “veri kaynağı”, “dahili organizasyon” ve “veri kaynağı” nesneleridir.
  • Ardından, bir alan eklemek için “alan ekle” seçeneğine tıklayın. Bu seçeneğe tıkladıktan sonra:

- “Veri türü”, “Alan API adı” ve “Alan etiketi” için belirli ayrıntıları sağlayın.

- Anahtar alanı belirleyin

- Alan için değer önerisini etkinleştirin

  • “Kaydet” seçeneğine tıklayın.

Tüm bu işlemleri yerine getirdikten sonra özel DMO’nuz kullanımınıza hazır hale gelmiş olacaktır.

salesforce data modeling veri modelleme nedir

Sisteminize Veri Yükleme ve Sisteminizden Veri Alma

Veri modellemesini etkili bir biçimde yapmak ve işiniz açısından önemli verilerin sorunsuz bir biçimde dışa ve içe aktarılması sizin için oldukça önemli unsurlardır. Bu işlemi kolaylaştırmak için Salesforce, Veri Yükleyici, Veriyi İçe Aktarma Sihirbazı ve Veriyi Dışa Aktarma Sihirbazı gibi araçları hizmetinize sunar.

Özet Olarak

Salesforce data modeling (veri modelleme), veri tabanınızda bulunan ve işiniz açısından kritik önem teşkil eden verileri modellemenin en kullanışlı ve güzel yollarından bir tanesidir. Bu işlemi gerçekleştirirken, bu nesneler arasında farklı ilişkiler kurarak farklı nesneleri kullanmanız gerekir. Veri modelleme sürecine yardımcı olacak profesyonel bir Salesforce iş ortağı ile çalışmanız işinizi önemli ölçüde kolaylaştıracaktır.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Yatırımı için Desteğe Hazırız

SEO çalışması, çok etkili ve verimli sonuçlar doğuran ve yatırım yapmaya değer bir alandır. Rakiplerinizle daha etkin bir şekilde rekabet edebilmek, sadece yerelde değil hem ulusal hem de global çapta bir pazara ulaşabilmek ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşarak daha çok kazanç elde etmek için hala SEO çalışması yapmadıysanız yatırım yapmak için daha fazla gecikmeyin.

Aryozone Solutions olarak SEO çalışması, online pazarlama, e-ticaret, sosyal medya pazarlama, yazılım, metin redaksiyon, makale, tashih ve çeviri gibi birçok hizmet alanında hem İngilizce hem de Türkçe olarak hizmet vermekteyiz. Her biri önde gelen ABD ya da Türkiye üniversitelerinde doktora yapmış, birden fazla alanda kariyer sahibi olan, alandaki güncel gelişmeleri yakından takip eden doktora dereceli uzmanlarımızla hizmetinizdeyiz.

Ekibimiz, derin birikim ve tecrübesiyle şahıslar, firmalar, üniversiteler ve kamu kuruluşları için online pazarlama çözümleri, site ve program yazılımı, SEO hizmeti, akademik danışmanlık ve yönetim hizmetleri sağlamakta ve piyasa ihtiyaçlarını en üst seviyede tespit ederek müşterilerimiz için güncel, rekabetçi ve akılcı çözümler sunmaktadır.

Online mağaza oluşturmadan, mağazanın tamamen yönetimi, ürün listelemeye kadar oldukça farklı alanlarda e-ticaret, FBA ve FBM dahil Amazon online mağaza kurulumu, e-Bay, Etsy ve benzer online satış platformlarında mağaza kurma ve kurulan mağazaları yönetmeye ilişkin tüm işlemleri firmanız adına yürütmekte ve periyodik raporlamaları yapmaktayız.

Yukarıda sayılan alanlarda profesyonel destek almak için e-mail ya da Whatsapp hattı aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Abone Ol