Kullanıcı Arama Niyeti (Search Intent) Nedir? SEO Bağlamında Arama Niyetinin Rolü

Evvela niyetin temiz olacak diye başlayalım. Sonra da kullanıcı arama niyeti veya search intent konseptinin SEO düzleminde hayati önemi olan elemanlardan biri olduğunu belirtelim. Evet, arama motoru optimizasyonu (SEO) web sitesine ziyaretçi trafiğini artırır. Google’da arama sayfası sonuçlarında üst sıralarda olmak daha fazla kullanıcıyı siteye çeker bu da otomatik olarak potansiyel müşterileri ve satışları artırır. İnsanların sitenize gelmelerini sağlamak için tüm site içeriğini doğru anahtar kelime setleri üzerinden optimize etmelisiniz. SEO’nun yaptığı tam olarak budur.

Ancaaak… İş kampanyalarınıza katılan, indirim tekliflerinizi değerlendirip yeni satın almalar yapan, sitenizi, sosyal medya hesaplarınızı düzenli olarak takip eden, bültenlerinize abone olan sadık bir müşteri kitlesi ya da moda deyimle bir topluluk oluşturmaksa adres tabelaları kullanıcı arama niyeti kavramını işaret ediyor. Aşağıdaki bölümlerde arama niyeti ifadesiyle ne kastedildiğini ve bu olgunun SEO açısından önemini ve rolünü ve nihayet türlerini izah etmeye çalışacağız.

SEO Bağlamında Kullanıcı Arama Niyetinin Rolü

Uzmanlar kullanıcı arama niyeti ifadesini (diğer bir deyişle hedef kitle niyeti veya kullanıcı niyeti) online ortamda yapılan bir aramanın gayesini ifade eden bir kavram olarak tanımlıyor. En basit haliyle bir kişinin belirli bir aramayı hangi temel motivasyonlar yaptığını açıklayan bu konsepti yakından tanımak birkaç açıdan önemlidir.

kullanıcı_arama_niyeti

Ne zaman internette bir arama yapsak, bunu bir şey bulmak, bir şeye erişmek umuduyla yaparız. Kullanıcı arama niyeti SEO bağlamında aramayı gerçekleştiren kişinin bunu bir şey satın alma için mi, yoksa belirli bir sorunun cevabını bulmak için mi yoksa hassaten bir web sitesini ziyaret etmek için mi yaptığını belirmeye yardımcı olur.

Google, hikayesinin ta en başından beri, geliştirdiği algoritmasının kullanıcılarının arama niyetlerini daha hassas ve doğru bir şekilde tespit edebilecek şekilde mükemmelleşmesi için çok büyük efor sarf etti. Arama motorlarının şahı, sonuç sayfalarının kullanıcıların girdiği arama terimlerine en uygun ve en alakalı web sitelerini öne çıkarmasını istemektedir. Artık markasına adanmış hayatların heykelleşmiş hali olan, müşterilerine en iyisini sunmak isteyen bizim gibi müteşebbislere düşen ise hitap etmek istediği kitlelerin arama niyetleri ile mükemmel bir şekilde uyumlu içerikler ve gönderiler oluşturmak ve bunu bir kez değil sürekli olarak yapmaktır.

SEO Bağlamında Kullanıcı Arama Niyeti Kategorileri

Konunun uzmanları arama niyetini dört ana gurupta değerlendiriyor. Bunlar:

Bilgilenme (Enformasyon) Niyeti:

İnternette arama yapan insanların çoğu bunu bilgi edinmek niyeti ile yapıyor. Bu bilgi bugünkü veya yarınki hava durumu, ürün ve hizmetler hakkında birtakım detaylar, bir mekân vb. hakkında bir bilgi olabilir. Bilgilenme, haberdar olma niyetiyle webde arama yapan kullanıcıların karakteristik özelliği ya kafalarında bir soru olması ya da spesifik bir konu hakkında bilgi sahibi olmak istemeleridir.

kullanıcı_arama_niyeti

Google kullanıcılarının arama niyetlerinin tam olarak ne olduğunu tespit konusunda gerçekten çok etkilidir. Şöyle anlatalım, Google kullanıcıya hiçbir zaman sadece girilen arama terimleri ile ilgili bilgi veren arama sonuçlarını göstermez. Arama motorlarının ağa babasının gösterdiği sonuçlar her zaman bunun çok ötesindedir.

Örneğin, ürettiği ürünleri instagram üzerinden pazarlamak isteyen bir girişimci bu konuyla ilgili tüyolar hakkında bilgi almak istediğinde “instagram pazarlama tüyoları” şeklinde bir arama yapar. Sonuçlar onu ailenizin firması AryoZone’un Instagram Pazarlaması İçin 2021 Yılında En Güncel 9 Tüyo isimli makalesine götürdüğünde bilgilenme niyet ile yapılan bir arama maksadına vasıl olmuş olur.

Yine örneğin, vatandaş diyelim ki Google’da “makarna” terimini arattı. Gelen sonuçlar büyük ihtimalle değişik türlerde makarna tarifleri ağırlıklı olacaktır. Çünkü algoritma aklı kullanıcıların ağırlıklı arama niyetinin makarnanın mutfak tarihi veya makarna piyasasındaki son 10 yıllık dalgalanmalardan ziyade makarna tarifleri olacağını bilir.

SEO hizmeti sunan işinin ehli bir SEO firması müşterilerinin web sitelerini ve bir bütün halinde tüm içeriklerini optimize ederken Google’ın bu yeteneğini her daim göz önünde bulunduracaktır.

Yönlendirilme Niyeti:

Yönlendirilme odaklı arama niyeti ile sorgulama yapan kullanıcılar arama motorlarını belirli bir web sitesine erişmek için kullanırlar. Örneğin, daha önce yaptığı leather iwatch band terimi üzerinden organik arama ile bulduğu Stambulin firmasından satın aldığı deri saat kordonunu çok seven bir kullanıcı daha sonra bir başka arkadaşına hediye almak istediğinde arama çubuğuna artık sadece Stambulin yazar. Buradaki niyeti firmanın web sitesine veya satış platformuna arama motoru üzerinden ulaşmaktır.

kullanıcı_arama_niyeti

Unutmayın, yönlendirilme niyetiyle yapılan arama sonuçlarında üst sıralara çıkmak ancak arama terimi kendi web sitenizin veya firmanızın adı veya adresi ise bir fayda ifade edebilir. İdeal olan şudur; insanların Google’da firma adınızı veya site adresinizi girdiğinde web sitenize veya satış platformunuza ulaştığından emin olmalısınız.

Satın Alma Niyeti:

kullanıcı_arama_niyeti

Satın alma niyeti SEO bağlamında kullanıcı arama niyeti kategorileri arasında en yaygın üçüncü kategoridir. Satın alacak bir şey bulma maksadıyla arama motorlarında arama yapan insanlar bu kategoride değerlendiriliyor. Burada genel olarak anlaşılması gereken kullanıcının arama terimini girip aramayı yaparken ne alacağını bildiğidir. Ne alacağını bilen bu kişi internet üzerinde mevcut alternatifleri görmek için arama yapıyordur.

Ticari Araştırma Niyeti:

Burada kullanıcılar gelecekte ama genel olarak yakın gelecekte almaya niyetli oldukları ürün ve hizmetler için arama gerçekleştirirler. İşte bu bakış açısı nedeniyle bu kategori altındaki kullanıcı arama niyeti için ticari araştırma niyeti tabirini kullanıyoruz.

kullanıcı_arama_niyeti

Örneğin önümüzdeki 6 ay içinde bitireceği İngilizce doktora tezi için metin tashihi ve redaksiyon hizmeti almayı düşünen bir kullanıcının hangi hizmetin kendi ihtiyaçları için en uygun olduğu ile ilgili yaptığı bir arama bu çeşit bir arama olacaktır. Bu kişi firmaların benzer ürün veya hizmetleri içinde yaptığı karşılaştırma sonucu örneğin Best Edit&Proof firmasında karar kılabilir.

Meramımız Odur Ki…

Yukarıdaki bölümlerde anlattıklarımızın kullanıcı arama niyeti ile ilgili bir pencere açmış olduğunu umuyoruz. İster kendi emeğiniz ister yetkilendireceğiniz bir SEO firması, hangi şekilde olursa olsun sadık bir müşteri kitlesi oluşturmak için günlük SEO pratiklerini aşan bir daha derin bir bakış açısına ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Kullanıcı arama niyeti kavramını da bu derin bakış açısı çerçevesinde değerlendiriyoruz.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Yatırımı için Desteğe Hazırız

SEO çalışması, çok etkili ve verimli sonuçlar doğuran ve yatırım yapmaya değer bir alandır. Rakiplerinizle daha etkin bir şekilde rekabet edebilmek, sadece yerelde değil hem ulusal hem de global çapta bir pazara ulaşabilmek ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşarak daha çok kazanç elde etmek için hala SEO çalışması yapmadıysanız yatırım yapmak için daha fazla gecikmeyin.

Aryozone Solutions olarak SEO çalışması, online pazarlama, e-ticaret, sosyal medya pazarlama, yazılım, metin redaksiyon, makale, tashih ve çeviri gibi birçok hizmet alanında hem İngilizce hem de Türkçe olarak hizmet vermekteyiz. Her biri önde gelen ABD ya da Türkiye üniversitelerinde doktora yapmış, birden fazla alanda kariyer sahibi olan, alandaki güncel gelişmeleri yakından takip eden doktora dereceli uzmanlarımızla hizmetinizdeyiz.

Ekibimiz, derin birikim ve tecrübesiyle şahıslar, firmalar, üniversiteler ve kamu kuruluşları için online pazarlama çözümleri, site ve program yazılımı, SEO hizmeti, akademik danışmanlık ve yönetim hizmetleri sağlamakta ve piyasa ihtiyaçlarını en üst seviyede tespit ederek müşterilerimiz için güncel, rekabetçi ve akılcı çözümler sunmaktadır.

Online mağaza oluşturmadan, mağazanın tamamen yönetimi, ürün listelemeye kadar oldukça farklı alanlarda e-ticaret, FBA ve FBM dahil Amazon online mağaza kurulumu, e-Bay, Etsy ve benzer online satış platformlarında mağaza kurma ve kurulan mağazaları yönetmeye ilişkin tüm işlemleri firmanız adına yürütmekte ve periyodik raporlamaları yapmaktayız.

Yukarıda sayılan alanlarda profesyonel destek almak için e-mail ya da Whatsapp hattı aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Abone Ol