E-Satış Süreçlerinde Uzak Durmanız Gereken Hatalar

Online Satışların işinizi büyütmek ve satışlarınızı artırmak için gerçekten etkili bir yol olduğu günümüz dünyasında herkesin kabul ettiği bir gerçeklik haline gelmiştir. Bununla birlikte düzenli bir şekilde yeni müşteriler kazandığınız dört başı mamur bir e-ticaret sistemi kurmak hiç de kolay bir iş değildir. Birçok müteşebbis satışlarını zora sokan ve büyümelerini engelleyen ve neredeyse başarısız her hikâyede ortak olan e-satış süreçlerindeki stratejik hatalar yüzünden hedeflerine ulaşamamaktadır. Örneğin organik web site trafiğini artırmak için gerekli olan SEO optimizasyonu gibi çok temel bir stratejiyi yok saymak veya kulaktan duyma ve “ucuz etin yahnisi” olarak nitelendirebileceğimiz manipülatif black Hat SEO taktiklerine prim vermek birçok müteşebbisin yaptığı bu tür hatalara iyi bir örnektir

Rekabetin çok ama çok yüksek olduğu e-ticaret sektörünün kazananlarından olmak ve karlı bir ticari işletme için bu genel hata ve tuzaklardan sakınmanız gerekmektedir. Bu yönde alacağınız aksiyonlar e-ticaret web platformlarınızı etkinliğini, cazibesini ve karlılığını korumanıza yardımcı olacaktır.

Yanlış E-Satış Platformları Seçimi

Dijital ticaret çözümlerini artan popülaritesiyle birlikte işletmelerin ürün ve hizmetlerini online olarak satmalarına imkân veren şemsiye niteliğinde birçok e-satış platformu ortaya çıktı. Fakat gerçek anlamda başarıyı yakalama için işletmeler hedeflerine uygun doğru platformlarını seçmek durumundadır.

E-ticaret platformları satıcılar için geniş bir araç yelpazesi sunmaktadır. Bu değişik araçları ürün ve nihai kullanıcının bakışına ne şekilde sunabileceğinizi ve sergileyebileceğinizi ve nihayet nasıl yeni müşterilere ulaşabileceğinizi belirleyecektir. Doğal olarak seçimleriniz e-ticaret sitenizin uzun dönemli başarısında hayati rol oynayacaktır.

Yanlış e-ticaret platformlarını seçmenin bir şekilde mağazanıza ulaşan tüketicileri hızlı bir şekilde ayrılması olarak tanımlayabileceğimiz bounce rate değerlerinin yüksek olması, gelir kayıpları, kötü dizayn ve dijital güvenlik zafiyetleri gibi sonuçları olacaktır. O yüzden sunduğunuz mal ve hizmetin doğasına, piyasa koşullarına ve hedef müşteri kitlenize uygun e-satış platformlarını tercih ettiğinizden emin olmalısınız. 

Hedeflenen Müşteri Kitlesinin Yanlış Tespit Edilmesi

E-ticaret yapan birçok girişimcinin yaptığı en yaygın hatalardan biridir. Hedef müşteri kitlesini doğru tespit edip beklentilerini tam olarak analiz etmeden adeta trendin popülerliğine kapılıp piyasaya dalış yapılmaktadır.

e_satış

Unutmayın, online satış yapmayı seçtiğinizde bu aynı zamanda bir topluluk inşa etme macerası olacak demektir. Bunu gerçekleştirebilmek için ise muhatap olacağınız kitlenin sorunlarını, ihtiyaçlarını ve tercihlerini anlayabilmeniz gerekmektedir. Bu yolda iyi bir başlangıç yapılabilmek için potansiyel hedef kitle popülasyonunu yaş, cinsiyet, meslek, yaşanılan yer vb. demografik karakteristiklere göre ayırmak ideal müşteri kitlenizin tespiti için faydalı bir ilk adım olabilir. Ulaşmayı hedeflediğiniz kitleyi bildiğiniz taktirde e-ticaret web sitenizi geliştirecek doğru pazarlama stratejilerini geliştirmeniz mümkün olabilecektir.

İdeal müşterinizi anlamak önemlidir bunun için harcayacağınız çaba ve zaman asla boşa olmayacaktır. Bu hareket tarzı bir noktada müşterilerinize yansıyacak bir tecrübe birikimi oluşturacak ve tekrar tekrar sizinle alışveriş yapmalarını sağlayacaktır.

Kötü Bir Web Sitesi Dizaynı & Kötü Bir Site İçi Gezinti Tecrübesi

Hem internet hem e-ticaret, varlığını kullanıcı deneyimleri ekseninde sürdürmektedir. Kötü site dizaynı ve kötü site içi gezinti kurgusu ürünleriniz/hizmetleriniz ne kadar iyi olursa olsun müşterileri sizden ulaştırır. Hatalar ve eksikliklerle dolu bir site dizaynı e-ticaret web sitenizin işlevselliğini negatif etkilemekle kalmaz, kullanıcılarda hayal kırıklığına sebep olur.

e_ticaret

Çerçevesi iyi belirlenmiş, düzgün, menüler ve alt menüler arasında geçişlerin yumuşak ve sorunsuz olduğu, yönlendirmelerin kullanıcı dostu olduğu bir web sitesine sahip olmak önemlidir. Böyle iyi bir web sitesinde kullanıcılar aradıkları bilgilere çok çabuk ve kolay bir şekilde ulaşırlar. Böyle bir web sitesi kurmak için e-satış için kaliteli site tasarımları yapma konusunda derin bilgisi ve tecrübesi olan profesyonel bir kullanıcı ara yüzü (UI) ve/veya kullanıcı deneyimi (UX) tasarımcısı ile faydanıza olacağını düşünüyoruz.

Ayrıca site içi check-out sürecinin olabildiğince basit ve hızlı olması gerekmektedir. Kafa karıştırıcı talimatlarla dolu uzun prosedürlere boğulmuş satın alma/check-out süreçleri çoğu zaman müşterileri satın alma kararlarından caydırmaktadır.

SEO Optimizasyonuna Dikkat Etmemek

E-ticaret web siteleri üzerinden ürünlerini potansiyel alıcılar için daha cazip hale getirmek için adeta bir yarış söz konusu iken, birçok e-satış firması çok önemli bir bileşeni, SEO Optimizasyonunu ıskalıyor. Artık günümüzde e-ticaret pratikleri için yadsınamaz bir gerçek var: uygun bir SEO optimizasyonu yapılmadan potansiyel müşterilerin online mağazanızı bulmaları mümkün olmayacaktır.

e_ticaret

Online satış sitenizin başarısı arama motorlarından gelecek organik trafiğe bağlı ise , web site içerikleriniz SEO teknikleri ile optimize edilmiş olmalıdır. Ana sayfanızdan başlayarak, servislerinize ve ürün guruplarınızdan tek tek ürün sayfalarınıza ve ürün açıklamalarına kadar tüm içerikler kaliteli ve aram motorlarına göre optimize edilmelidir. Hatta bir adım daha ileri götürelim, sık sorulan sorulardan, vizyon ve hikayenizin olduğu sayfalarınıza kadar tüm içerikler SEO mantığı ile hazırlanmalıdır.

Kervan yolda düzülür mantığıyla, “SEO falan sonranın işi” diyerek site içeriklerinin SEO optimizasyonunu kuruluş aşamasında ıskalayan firmalar maalesef hedef kitlelerini müşteriye dönüştürme gibi önemli bir fırsatı da ıskalamış olmaktadır.

E-Satış Ekosisteminin Belkemiği Olan Müşteri İlişkilerinin Doğru Yönetilmemesi

Müşteri Hizmetleri ya da Müşteri İlişkileri işletmenin müşterilerden gelen sorulara, şikayetlere ve yorumlara nasıl cevap verdiği ile ilgilidir. Müşteri memnuniyetini tamamlayan çok önemli bir bileşendir.

Müşteri ilişkilerinin gücü asla hafife alınmamalıdır. Kötü müşteri hizmetleri müşteri kaybetmenin ve yeni müşterilere ulaşmayı tehlikeye atmanın en garanti yoludur. Bu yüzden e-ticaret web sitenizi müşteri talep ve sorularına anında cevap verecek ve sitenize ilgisini canlı tutacak iyi düzenlenmiş bir müşteri hizmetleri paneli ile güçlendirmeniz çok önemlidir.

İnternet ve e-ticaretin bu altın çağında, artık tüm müşteriler sorunsuz bir satın alma tecrübesi arayışındalar. E-satış işinizin başarısını arzuluyorsanız, akıllı bir pazarlama stratejisi benimsemelisiniz. Yukarıda özetlemeye çalıştığımız bu yaygın hataları anlamanız ve gerekli tedbirleri almanız, tatsız ve beklenmedik ekstra maliyetlerden ve iş süreçlerindeki gereksiz gecikmelerden kurtulmanız adına çok yardımcı olacaktır.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Yatırımı için Desteğe Hazırız

SEO çalışması, çok etkili ve verimli sonuçlar doğuran ve yatırım yapmaya değer bir alandır. Rakiplerinizle daha etkin bir şekilde rekabet edebilmek, sadece yerelde değil hem ulusal hem de global çapta bir pazara ulaşabilmek ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşarak daha çok kazanç elde etmek için hala SEO çalışması yapmadıysanız yatırım yapmak için daha fazla gecikmeyin.

Aryozone Solutions olarak SEO çalışması, online pazarlama, e-ticaret, sosyal medya pazarlama, yazılım, metin redaksiyon, makale, tashih ve çeviri gibi birçok hizmet alanında hem İngilizce hem de Türkçe olarak hizmet vermekteyiz. Her biri önde gelen ABD ya da Türkiye üniversitelerinde doktora yapmış, birden fazla alanda kariyer sahibi olan, alandaki güncel gelişmeleri yakından takip eden doktora dereceli uzmanlarımızla hizmetinizdeyiz.

Ekibimiz, derin birikim ve tecrübesiyle şahıslar, firmalar, üniversiteler ve kamu kuruluşları için online pazarlama çözümleri, site ve program yazılımı, SEO hizmeti, akademik danışmanlık ve yönetim hizmetleri sağlamakta ve piyasa ihtiyaçlarını en üst seviyede tespit ederek müşterilerimiz için güncel, rekabetçi ve akılcı çözümler sunmaktadır.

Online mağaza oluşturmadan, mağazanın tamamen yönetimi, ürün listelemeye kadar oldukça farklı alanlarda e-ticaret, FBA ve FBM dahil Amazon online mağaza kurulumu, e-Bay, Etsy ve benzer online satış platformlarında mağaza kurma ve kurulan mağazaları yönetmeye ilişkin tüm işlemleri firmanız adına yürütmekte ve periyodik raporlamaları yapmaktayız.

Yukarıda sayılan alanlarda profesyonel destek almak için  e-mail ya da Whatsapp hattı aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Abone Ol